• 2 steki z miecznika (każdy: ok. 200 g)
  • 100 g ryżu arborio
  • 2-3 czerwone cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 250 - 300 g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 lub cały pęczek pietruszki
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • pieprz, sól, oliwa extra vergine

Miecznik to znakomita ryba, zwłaszcza do przyrządzania na ruszcie, ponieważ podobnie jak tuńczyk ma bardzo zwarte mięso.

Zazwyczaj bywa dość drogi, ale jeśli nadarzy się okazja, by kupić go taniej, skorzystajcie, a nie pożałujecie. Głównym bohaterem tego dania jest ryba, dlatego przyrządziłem ją z delikatnym risotto z pomidorkami koktajlowymi. Zrezygnowałem tu nawet z umiłowanej przeze mnie papryczki chilli, którą dodaję do czego tylko się da.

1. Opłukane steki z miecznika osuszamy przy użyciu papierowego ręcznika i przyprawiamy solą oraz grubo zmielonym pieprzem. Dłonią wklepujemy pieprz w rybę.

2. Na głębokiej patelni przygotowujemy bazę risotto. Posiekany czosnek i cebulę dusimy przez kilka minut, aż zmiękną.

3. Następnie, dodajemy na patelnię ryż i, mieszając, smażymy całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

4. Wlewamy na patelnię wino i mieszając czekamy, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

5. Dolewamy trochę bulionu i wszystko razem dusimy, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

6. Po 10 minutach mocno rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy steki ok. 2-3 minut z każdej strony. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości steka. Lepsza będzie ryba lekko różowa w środku aniżeli przesmażona, tym bardziej, że po zdjęciu z patelni w ciągu 2-3 minut ryba ‚dojdzie’.

7. Po kolejnych 6-8 minutach dodajemy do risotto przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i, mieszając, gotujemy całość jeszcze 2 minuty.

8. Zdejmujemy risotto z ognia, doprawiamy dużą ilością pieprzu, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz mieszamy.

9. Na talerze wykładamy steki oraz porcje risotto. Całość skrapiamy oliwą i przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!