- 200 g zielonej soczewicy
- 500 g szpinaku typu baby
- 5-6 dużych suszonych pomidorów w oliwie
- garść orzechów włoskich
- papryczka habanero
- pieprz
- ok. 800 ml bulionu warzywnego
- oliwa extra vergine
Świetne wegetariańskie danie z soczewicą i szpinakiem w rolach głównych.
Bardzo lubię tego rodzaju proste dania z soczewicą, a szpinak pasuje do niej idealnie. Użyłem bulionu warzywnego z kostki (bio, o obniżonej zawartości soli), ale soczewicę można również ugotować w wodzie albo w klasycznym bulionie, jeśli nie zależy ci na wegetariańskim charakterze dania. To bardzo prosta, a zarazem bardzo smaczna potrawa. Warto spróbować!
1. Do bulionu dodaj soczewicę i posiekaną papryczkę habanero. Gotuj przez ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając.
2. W tym czasie wlej na patelnię trochę oliwy i blanszuj opłukany szpinak. Blanszuj go partiami, dodając na patelnię nowe porcje szpinaku i mieszając do momentu, aż cały szpinak wyraźnie zmniejszy objętość. Dopraw go porządną ilością pieprzu.
3. Na ok. 7 minut przed końcem gotowania soczewicy dodaj do garnka szpinak, pokrojone suszone pomidory oraz orzechy. Wymieszaj przed podaniem.
Smacznego!
Coś dla takiego roślinożercy jak ja !
Uwielbiam gdy w daniu są różne struktury i można pochrupać ;)
:-)
hehe kostka rosołowa bio :))))) Proszę Cię. Lepiej już zrób prosty wywar warzywny ewentualnie z dodatkiem skrzydełek z taką ilością soli jaką chcesz :) BIO – to taki modny „chłyt marketingowy”. Poza tym bardzo fajny i pomysłowy przepis, dziękuję
Nie proś, i tak nic nie wskórasz ;-)
Tak, bulion bio. Taki: http://www.balviten.com/produkt,10,509-bio_bulion_w_kostkach_bez_glutenu_i_laktozy_bezglutenowy_84g.html. Kiedy mam czas, robię własny. Kiedy nie mam, korzystam z wyżej wymienionego. Jeśli jesteś pozerem, powołujesz się na produkty bio, a po zakupy jeździsz do biedronki. Jeśli zwracasz uwagę na jakość i jesteś świadomym konsumentem, działasz zgodnie z deklaracjami. BTW, tu masz przepis na bulion https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/wietnamska-zupa-pho-ga-jason-walton-agalloch/