- 7 dojrzałych pomidorów malinowych
- ok. 150 g dobrej jakości chleba
- 1 papryka
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny
- bazylia do dekoracji
Gazpacho z pomidorów malinowych.
Schłodzone gazpacho, przygotowane z dojrzałych i soczystych pomidorów dojrzewających w letnim słońcu to jedna z najlepszych rzeczy, jakie kojarzą mi się z latem.
Zamawiając tę zupę w jej (hiszpańskiej) ojczyźnie, najlepiej w jakiejś zakamuflowanej knajpce dla miejscowych, nietrudno zauważyć, że nie jest ona wcale tak intensywnie czerwona, jak przedstawia się ją na przykład zwykle w naszym kraju.
W zależności od ilości dodanego do gazpacho chleba, jak również od lokalu, który tę zupę serwuje, przybiera ona barwę nawet brunatną czy niemal brązową.
Warto dostosować przepis do własnych upodobań, manewrując proporcjami pomidorów, chleba, dodatkowych składników czy przypraw. Kiedy już wypracujesz idealną dla siebie recepturę, wciąż będziesz do niej wracać. Zwłaszcza wtedy, gdy za oknem słońce praży niemiłosiernie, jakby chciało nam w dwójnasób wynagrodzić przydługą i nieprzyjazną zimę.
PRZEPIS:
- Pokrój chleb w kromki, odetnij skórki i zalej w misce niewielką ilością wody.
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na większe kawałki. Pokrój paprykę oraz rozgnieć obrane ze skórki ząbki czosnku.
- W blenderze zmiksuj pomidory, paprykę, chleb, czosnek, trochę oliwy oraz niewielki chlust octu. Dojrzałe pomidory powinny być na tyle soczyste, że nie będzie potrzeby dolewania wody.
- Zmiksowaną zupę dopraw solą i pieprzem oraz ewentualnie octem.
- Wstaw gazpacho na godzinę do lodówki.
- Nalej gazpacho do szklanek i dodaj trochę oliwy. Udekoruj bazylią.
Super foty :D
Jaka szkoda, że znalazłam ten przepis dopiero teraz… jak tylko przyjdzie lato, a z nim pyszne pełne smaku malinówki – robię :)
Kocham gazpacho :P
Dzień dobry. Dziś odkryłam tę stronę i jestem zachwycona. Cudowne przepisy, piękne zdjęcia, doskonałe składniki, zero reklam kiepścizny produktowej wciskanej nam co i rusz w reklamach. Podoba mi się Pana bezkompromisowe podejście do żywienia, a styl gotowania bardzo mi odpowiada. Dołączam do grona stałych czytelników. Pozdrawiam serdecznie, Magda
wszystko co hiszpañskie jest genialme
Przypomniał mi Pan, jak bardzo tęsknię za Hiszpanią…:)
:-)