Sałatka z brzoskwiniami.

Uwielbiam łączyć owoce i sery w sałatkach, więc pewnie nigdy nie przestanę, a brzoskwinie i morele z serami współgrają wyjątkowo dobrze. Sięgając po dwa rodzaje sera, warto wybrać takie, które będą wyraźnie różnić się nie tylko smakiem i teksturą, ale też poziomem dojrzałości. Tym razem, na talerzach znakomity baskijski Leyendas de Baztán al Txakolí z owczego mleka, macerowany w Txakoli (który jest po prostu podkręconą wersją pysznego Idiazabala) oraz wyraźnie delikatniejszy, krócej dojrzewający Pecorino z hojnym dodatkiem zielonego pieprzu. Maliny przełamują słodkie owocowe nuty, a pistacje dodają chrupkości.

Wspominaliśmy niedawno o kilku świetnych, głównie hiszpańskich oliwach, które w większości – niestety – wciąż trzeba przywozić z urlopów, ponieważ nie można ich kupić w Polsce. Na szczęście, niektóre jednak można. Jednym z oliwnych szyldów od lat dostępnych w Polsce jest Casas de Hualdo. Pisałem o nich dawno temu, więc najwyższa pora przypomnieć, że to doskonałe hiszpańskie oliwy, tłoczone na zimno chwilę po zbiorach – nie później niż do 4-6 godzin od zbioru oliwek. Oferta Hualdo to oliwy jednoszczepowe oraz blendy kilku szczepów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli lubisz odkrywać nowe oliwne smaki, sprawdź oliwy jednoszczepowe (moja ulubiona to pikantna Picual, a jej przeciwieństwem jest łagodna Arbequina). Z kolei oliwy kupażowane to efekt takiego łączenia oliw z kilku szczepów, by uzyskać oliwę, która podkreśli najlepsze właściwości z każdej użytej odmiany, bez tłumienia którejkolwiek z nich. Dobrze skomponowany blend daje pyszne, zrównoważone w smaku oliwy, które znakomicie skomponują się z różnymi potrawami. W tym przepisie doprawiam sałatkę limitowaną i ręcznie numerowaną oliwą Casas de Hualdo Reserva de Familia, która jest kupażem czterech odmian: Picual, Arbequina, Cornicabra i Manzanilla. Zachwycam się nią od 2015 roku, bardzo polecam spróbować!

Pełną paletę oliw Casas de Hualdo znajdziesz w tym sklepie.

Sałatka z brzoskwiniami

Sałatka z brzoskwiniami

Sałatka z brzoskwiniami

Sałatka z brzoskwiniami

Sałatka z brzoskwiniami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 50 g rukoli
  • ok. 50 g roszponki (inna zielenina, np. młody szpinak lub musztardowiec też będą OK)
  • dwa różne rodzaje sera (np. Idiazabal i Pecorino z zielonym pieprzem)
  • 2 białe brzoskwinie (ufo)
  • 4-5 moreli
  • trochę malin
  • garść pistacji, posiekanych – zamiast pistacji mogą być inne orzechy, szczególnie dobrze sprawdzą się pekany lub laskowe
  • pół łyżeczki zielonego pieprzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości, tu: blend Casas de Hualdo Reserva de Familia

Sałatka z brzoskwiniami – PRZEPIS:

  1. Rukolę i roszponkę przepłucz, osusz, podziel na porcje i wymieszaj bezpośrednio w miskach.
  2. Dodaj sery, na przykład pokrojone w plastry.
  3. Przy pomocy mandoliny pokrój morele i białe brzoskwinie w cienkie plasterki, dodaj je do zielonych liści, a na koniec dorzuć maliny.
  4. Całość oprósz grubo siekanymi pistacjami, dopraw zielonym pieprzem i porządnie skrop oliwą jak najlepszej jakości.

Sałatka z brzoskwiniami

Sałatka z brzoskwiniami