Zupa na soku z buraków.

Zupa na domowym warzywnym bulionie i gęstym soku z buraków, tłoczonym w wyciskarce wolnoobrotowej jest niesamowicie esencjonalna i nasycona smakiem warzyw.

Soki wyciskane z warzyw i roślinny bulion przygotowuję raz na jakiś czas w większych ilościach, po czym zamrażam. Dzięki temu w dowolnym momencie mogę zrobić z nich praktyczny użytek, traktując je jako doskonałą bazę do zupy, risotto czy warzywnego gulaszu. Do zupy dodaję podstawowe przyprawy oraz warzywa, tj. buraki, ziemniaki, marchew, jarmuż toskański i fenkuł, czyli koper włoski, który uwielbiam i – jak widać w przepisach – pakuję niemal do wszystkiego, nawet do sałatek. Efekt – bez czarowania – jest po prostu znakomity.

Uwaga:

  • Warzywa przesmażam w tym samym garnku, w którym gotuję zupę, dlatego warto, by garnek miał grube dno i dobrze przewodził ciepło. W razie potrzeby przesmaż warzywa osobno i przełóż do garnka.

Zupa na soku z buraków

Zupa na soku z buraków

Zupa na soku z buraków

Zupa na soku z buraków

Zupa na soku z buraków – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:

  • ok. 500 g drobnych czerwonych buraków
  • 2 marchewki
  • duża biała cebula
  • 2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
  • 2-4 młode ziemniaki (w zależności od wielkości)
  • dwie garście jarmużu toskańskiego (może być zwykły)
  • ok. 1 litr domowego bulionu warzywnego
  • ok. 500 ml domowego soku z buraków, wyciśniętego w wyciskarce wolnoobrotowej – na 500 ml soku potrzebujesz ok. 1 kg buraków
  • garść koperku, posiekanego
  • sól, roztarta w moździerzu
  • łyżeczka pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • pół łyżeczki ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu
  • papryczka piri-piri, rozgnieciona w moździerzu
  • olej do smażenia

Zupa na soku z buraków – PRZEPIS:

  1. W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wytłocz sok z buraków. Soku możesz wycisnąć więcej na zapas i zamrozić.
  2. Cebulę i fenkuły obierz ze skóry, posiekaj, przełóż do garnka i podsmaż na oleju.
  3. W tym czasie obierz buraki ze skórki i posiekaj w cienkie plasterki. Dodaj do garnka i smaż całość, co jakiś czas mieszając.
  4. Obierz marchewki ze skórki i posiekaj w cienkie plasterki. Dodaj do garnka i smaż całość przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. 
  5. Gdy warzywa ładnie się zeszklą, dodaj bulion i świeżo wyciśnięty sok z buraków. Zagotuj i zmniejsz ogień. Zupę dopraw solą i pozostałymi przyprawami z moździerza.
  6. Po kilku / kilkunastu minutach, gdy buraki i marchew zaczną mięknąć, dodaj liście jarmużu oderwane od łodyg i porwane na mniejsze kawałki oraz pokrojone ziemniaki.
  7. Gotuj całość do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj koperek i podawaj.

Zupa na soku z buraków

Zupa na soku z buraków

Zupa na soku z buraków

Zupa na soku z buraków