Zupa na soku z buraków.
Zupa na domowym warzywnym bulionie i gęstym soku z buraków, tłoczonym w wyciskarce wolnoobrotowej jest niesamowicie esencjonalna i nasycona smakiem warzyw.
Soki wyciskane z warzyw i roślinny bulion przygotowuję raz na jakiś czas w większych ilościach, po czym zamrażam. Dzięki temu w dowolnym momencie mogę zrobić z nich praktyczny użytek, traktując je jako doskonałą bazę do zupy, risotto czy warzywnego gulaszu. Do zupy dodaję podstawowe przyprawy oraz warzywa, tj. buraki, ziemniaki, marchew, jarmuż toskański i fenkuł, czyli koper włoski, który uwielbiam i – jak widać w przepisach – pakuję niemal do wszystkiego, nawet do sałatek. Efekt – bez czarowania – jest po prostu znakomity.
Uwaga:
- Warzywa przesmażam w tym samym garnku, w którym gotuję zupę, dlatego warto, by garnek miał grube dno i dobrze przewodził ciepło. W razie potrzeby przesmaż warzywa osobno i przełóż do garnka.
Zupa na soku z buraków – SKŁADNIKI na 4-6 porcji:
- ok. 500 g drobnych czerwonych buraków
- 2 marchewki
- duża biała cebula
- 2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
- 2-4 młode ziemniaki (w zależności od wielkości)
- dwie garście jarmużu toskańskiego (może być zwykły)
- ok. 1 litr domowego bulionu warzywnego
- ok. 500 ml domowego soku z buraków, wyciśniętego w wyciskarce wolnoobrotowej – na 500 ml soku potrzebujesz ok. 1 kg buraków
- garść koperku, posiekanego
- sól, roztarta w moździerzu
- łyżeczka pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
- pół łyżeczki ziela angielskiego, rozgniecionego w moździerzu
- papryczka piri-piri, rozgnieciona w moździerzu
- olej do smażenia
Zupa na soku z buraków – PRZEPIS:
- W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wytłocz sok z buraków. Soku możesz wycisnąć więcej na zapas i zamrozić.
- Cebulę i fenkuły obierz ze skóry, posiekaj, przełóż do garnka i podsmaż na oleju.
- W tym czasie obierz buraki ze skórki i posiekaj w cienkie plasterki. Dodaj do garnka i smaż całość, co jakiś czas mieszając.
- Obierz marchewki ze skórki i posiekaj w cienkie plasterki. Dodaj do garnka i smaż całość przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
- Gdy warzywa ładnie się zeszklą, dodaj bulion i świeżo wyciśnięty sok z buraków. Zagotuj i zmniejsz ogień. Zupę dopraw solą i pozostałymi przyprawami z moździerza.
- Po kilku / kilkunastu minutach, gdy buraki i marchew zaczną mięknąć, dodaj liście jarmużu oderwane od łodyg i porwane na mniejsze kawałki oraz pokrojone ziemniaki.
- Gotuj całość do momentu, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodaj koperek i podawaj.
Kiedyś nie mogłem patrzeć na buraki, od dzieciństwa były dla mnie nie do przejścia. Aż przyszedł moment zjedzenia ich w sałatce z kozim serem – od tego czasu pokochałem buraki na nowo. No i to, że są mega zdrowe również
Pyszna to mało powiedziane! Spróbowałam tej wersji i intensywność na takim poziomie, że chce się więcej i więcej. Dla mnie prawdziwy kuchenny majstersztyk. Na pewno nie jest to ostatni raz z tym przepisem. Dzięki!
Pyszna to mało powiedziane! Spróbowałam tej wersji i intensywność na takim poziomie, że chce się więcej i więcej. Dla mnie prawdziwy kuchenny majstersztyk. Na pewno nie jest to ostatni raz z tym przepisem. Dzięki!
Pyszna to mało powiedziane! Spróbowałam tej wersji i intensywność na takim poziomie, że chce się więcej i więcej. Dla mnie prawdziwy kuchenny majstersztyk. Na pewno nie jest to ostatni raz z tym przepisem. Dzięki!