Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą i oliwą cytrynową.

Dziś podrzucam bardzo prosty przepis w hołdzie ciecierzycy. Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą i oliwą cytrynową to pyszna roślinna miska wg ultra łatwego pomysłu Nigela Slatera, z moimi drobnymi zmianami.

By zaoszczędzić czas, uprzednio namoczoną ciecierzycę warto wstępnie ugotować dzień wcześniej (ok. 45 minut). Kolejnego dnia cieciorkę wystarczy już tylko krótko podgotować (ok. 15-20 minut) z rozmarynem i listkami laurowymi, po czym – jeszcze gorącą – zmiksować w robocie kuchennym. Do puree dodaję sporo oliwy i wody (wody trochę więcej niż oliwy). Gotowe puree ma być kremowe, gładkie i puszyste. Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą i oliwą cytrynową to danko roślinne (wegańskie), ale jeżeli wolisz, do puree możesz użyć masła. Grilluję kilka rodzajów cebuli, by urozmaicić wygląd i smak całości, ale nie ma przeszkód, by poprzestać na jednym.

Dla nas porcja puree z ciecierzycy to samodzielne danie, które – podane w mniejszych porcjach – sprawdzi się świetnie także jako side dish.

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • 300 g suchej ciecierzycy
  • 2 czerwone cebule
  • biała cebula
  • duża szalotka
  • kopiasta łyżeczka zataru (za’atar)
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kilka listków laurowych
  • pół łyżeczki pieprzu, roztartego w moździerzu
  • łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • sok z połowy cytryny

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą – PRZEPIS:

  1. Suchą ciecierzycę wsyp do miski, zalej wodą (do pełna) i namocz przez noc.
  2. Namoczoną ciecierzycę odcedź, zalej świeżą wodą i ugotuj wraz z kilkoma listkami laurowymi i gałązką rozmarynu (łącznie gotuj przez przez ok. godzinę lub nieco dłużej).
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż na nim plasterki cebuli. Do miseczki wlej porządny chlust oliwy i pędzelkiem natłuść plasterki cebuli oliwą. Do pozostałej oliwy dodaj kopiastą łyżeczkę za’taru, wymieszaj i odstaw.
  5. Wstaw blachę pod grill piekarnika na ok. 15 minut (aż cebula zmięknie i zacznie ładnie się rumienić).
  6. Odcedź ciecierzycę (zachowaj kubek gorącej wody z gotowania). Wyrzuć listki i rozmaryn, a ciecierzycę przełóż do dużej misy robota kuchennego Magimix i zmiksuj wraz z oliwą i odpowiednią ilością wody, by uzyskać gładkie, kremowe i puszyste puree. Dopraw je solą, pieprzem i kolendrą.
  7. Gotowe puree podziel na porcje. Na wierzchu dodaj upieczone krążki cebuli. Posyp drobno posiekanymi listkami rozmarynu. Całość obficie skrop oliwą z za’tarem i sokiem z cytryny. Podawaj od razu.

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – cokolwiek kupisz, zapłacisz mniej!

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą

Puree z ciecierzycy z grillowaną cebulą