- 1 dynia Butternut
- dwie garście pestek dyni
- trochę masła
- sól
- pieprz
- ostra suszona papryka
- suszona wędzona papryka
- mielona kolendra
- gałka muszkatołowa
- kminek
- suszony rozmaryn
Szybki i prosty sposób na przepyszną dynię, która tak przygotowana staje się idealnym dodatkiem np. do mięsa.
Równie dobrze sprawdzi się też jako samodzielny posiłek (sprawdzone). Można użyć innego gatunku dyni, ale butternut nie ma sobie równych. Nie tylko dlatego, że sam w sobie jest bardzo smaczny, ale także dzięki temu, że nie trzeba usuwać z niego skóry. Skóra butternuta idealnie zmięknie podczas duszenia. Nie żałujcie przypraw, ponieważ w tym daniu ich smak ma być mocno wyczuwalny. To przepis idealny dla wegetarian, a w przypadku wersji dla wegan wystarczy zrezygnować z masła.
1. Usuńcie z dyni miąższ z pestkami i pokrójcie ją na niewielkie kawałki, mniej więcej równej wielkości.
2. W międzyczasie na suchej teflonowej patelni uprażcie pestki dyni (używam do tego innych pestek niż te wyjęte z butternuta). Uprażone pestki dyni odłóżcie na bok.
3. Na tej samej patelni rozgrzejcie trochę oleju i masła oraz dodajcie dynię.
4. Wymieszajcie dynię tak, żeby kawałki dobrze pokryły się tłuszczem, a następnie przykryjcie patelnię pokrywką i podduście warzywo kilka minut.
5. Dodajcie przyprawy, wymieszajcie i dalej duście dynię pod przykryciem, aż zmięknie (przez ok. 15 minut), co jakiś czas mieszając.
6. Kiedy dynia będzie gotowa, dodajcie trochę masła oraz uprażone wcześniej pestki dyni. Wymieszajcie i podawajcie.
Smacznego!
Pierwszy raz zrobiłam/zjadłam dziś dynię i zakochałam się :) Na pewno wypróbuję przepis, wygląda apetycznie :) Pozdrawiam!
Zapraszam do Akcji – Dynia 2013 Na durszlaku ! :) http://koperekwkuchni.blogspot.com/2013/09/akcja-dynia-2013.html
wypróbowana i pokochana <3
:-)
Dyni nie trzeba obierać? Wydawało mi się, że skóra może trudno strawna / plus jest dość twarda /.
Na tym właśnie polega wyjątkowość dyni piżmowej – skóra butternuta poddana obróbce termicznej idealnie mięknie i jest zdecydowanie jadalna. Nie da się jej porównać z innymi gatunkami dyni.
Dopiero odkrywam zalety dyni piżmowej, ale na pewno sprawdzę także kolejne bardziej skomplikowane przepisy, bo duszona dynia wyszła pysznie. Dziękuję :)
Aromatyczny i pyszny
To się nazywa micha wege-szczęścia, super przepis, jadłem nieraz
Bardzo często korzystam z tego przepisu, dziękuę
To mój ulubiony przepis na dynię, w sam raz na moje wybitne umiejętności kulinarne;)
Dynia piżmowa jest pyszna
Czy w zimie warto kupować dynię piżmową? ZZ góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam
Omnomnom
W wersji solo – bez mięsa, za to z dodatkiem marchewki i świeżego imbiru, dziś u mnie na talerzu. Przepyszności! :)
Super:-)
Smakowało mi. Świetny przepis dla początkujących, myślę, że będę dalej eksperymentował z dynią. Fajne warzywo, trochę załuję, że nie spróbowałem wcześniej.
Fajne, nie wiedziałam, że można ze skórą. Dotąd tylko hokkaido tak robiłam (też bardzo dobra wychodzi).
Tak, hokkaido zawsze ze skórką (jest bardzo miękka).