• 4 średnie bataty (łącznie ok. 1 kg - 1,2 kg)
  • kasztany (tu: gotowane, ok. 3/4 zawartości 250 g paczki)
  • 8 daktyli Medjool (tu: wędzone, ale mogą być zwykłe)
  • oliwa extra vergine
  • 2-3 szczypty soli
  • mięta do dekoracji

Bataty zapiekane z kasztanami i wędzonymi daktylami.

Bataty pieczone w całości smakują rewelacyjnie. Są kremowe, słodkie i idealnie miękkie. Można jeść je już tylko w takiej postaci albo zapiec chwilę dłużej z ulubionymi dodatkami. Są przepyszne w każdym wydaniu – wytrawnym (BATATY Z SEREM I SZYNKĄ to zresztą jeden z najpopularniejszych przepisów na blogu) albo na słodko – choć, jak zwykle u mnie, bez cukru.

Do tej drugiej wersji użyłem tylko dwóch składników – kasztanów oraz daktyli Medjool (uwielbiam je i zapas mam zawsze w kuchni), które bardzo często stanowią bazę moich deserów.

Daktyle uprzednio (czyli tydzień wcześniej) uwędziłem w domowej wędzarce. Zyskały dzięki temu fajny dymny aromat, ale Ty możesz oczywiście użyć zwykłych. Do masy przygotowanej z daktyli dodałem trochę soli – w celu uzyskania smaku zbliżonego do solonego karmelu. Kasztany możesz w razie potrzeby zastąpić orzechami – uważaj wówczas, by nie spiekły się zbyt mocno w piekarniku.

bataty-z-kasztanami-l_04

bataty-z-kasztanami-l_08

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Na blasze do pieczenia rozłóż arkusz papieru do pieczenia.
  2. Bataty wyszoruj i osusz. Natrzyj je niewielką ilością oliwy i oprósz solą. Ułóż na blasze i wstaw do piekarnika.
  3. Piecz bataty godzinę lub nieco dłużej, w zależności od wielkości. Gotowy batat powinien być idealnie miękki, a skórka powinna odchodzić od miąższu (ZOBACZ).
  4. Daktyle wypestkuj i ugniatając je dłońmi wyrób z nich masę jak na ciasto. Dodaj sól i ponownie wyrób ciasto. Daktylową masę podziel na 8 części (ZOBACZ).
  5. Przekrój bataty wzdłuż na połówki (nie obieraj ich ze skórek) i ułóż na blasze. Na każdej połówce ułóż jedną część masy daktylowej – rozpłaszcz daktylową kulkę w dłoniach na cienki placek dopasowany mniej więcej kształtem do batata. Posyp posiekanymi kasztanami i skrop oliwą.
  6. Wstaw do piekarnika na kolejne 10-15 minut.
  7. Podawaj z miętą. Bataty jedz małą łyżką, jak krem (ZOBACZ).

bataty-z-kasztanami-l_02

bataty-z-kasztanami-l_03

bataty-z-kasztanami-l_06