Brukselka z jabłkiem i komosą ryżową.

Brukselka bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem. Zarówno brukselki, jak i jabłka najsmaczniejsze są jesienią i zimą, dlatego w sezonie same aż proszą się o takie zestawienie. Prostą sałatkę uzupełnia komosa ryżowa i moja ulubiona kwaskowata suszona miechunka. Elementu chrupkości dodają z kolei orzechy.

Brukselkę możesz przygotować w proponowany przeze mnie sposób albo po prostu ugotować i pokroić na ćwiartki lub połówki. Bardzo dobrze sprawdzi się również brukselka ugotowana, a następnie podsmażona na patelni. Jabłko – zamiast w plasterkach – możesz też pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Zielonkawo-złoty golden delicious po przekrojeniu nie ciemnieje tak szybko, jak większość innych gatunków, ale generalnie jabłko zawsze warto skropić zapobiegawczo sokiem z cytryny. Miechunkę możesz zastąpić suszonymi wiśniami, aronią, czarną porzeczką lub rodzynkami.

Sprawdź też inne przepisy z brukselką

Brukselka z jabłkiem i quinoa

Brukselka z jabłkiem i quinoa – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 100 g czerwonej komosy ryżowej (quinoa); może być też komosa biała lub czarna
  • ok. 400 g brukselki
  • 2 jabłka (jakie lubisz, ja w zależności od sezonu używam najczęściej odmian: empire, złota lub szara reneta, papierówka, rubin, golden delicious)
  • garść orzechów pecan (mogą być też włoskie)
  • garść suszonej miechunki
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • 1/2 cytryny lub limonki

Brukselka z jabłkiem i quinoa – PRZEPIS:

  1. Miechunkę przełóż do miseczki, zalej wodą i odstaw.
  2. Ugotuj brukselkę (8-10 minut). Brukselka nie powinna być zbyt miękka.
  3. Przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody. Ugotowaną komosę, która wchłonęła całą wodę, dopraw solą, wlej do garnka trochę oliwy i wymieszaj.
  4. Podziel brukselkę na pojedyncze listki. Środkowe części brukselki, które trudno podzielić, przekrój na ćwiartki lub połówki.
  5. Do dużej miski przełóż komosę, brukselkę, orzechy i odciśniętą miechunkę. Dopraw solą i pieprzem, wlej oliwę, niemal cały sok z cytryny i wymieszaj.
  6. Jabłka pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na dużym talerzu. Skrop resztą soku z cytryny, po czym wyłóż na nie sałatkę.

Bądź na bieżąco!

Brukselka z jabłkiem i quinoa

Brukselka z jabłkiem i quinoa

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 02/2017)