Brukselka z jabłkiem i komosą ryżową.
Brukselka bardzo dobrze komponuje się z jabłkiem. Zarówno brukselki, jak i jabłka najsmaczniejsze są jesienią i zimą, dlatego w sezonie same aż proszą się o takie zestawienie. Prostą sałatkę uzupełnia komosa ryżowa i moja ulubiona kwaskowata suszona miechunka. Elementu chrupkości dodają z kolei orzechy.
Brukselkę możesz przygotować w proponowany przeze mnie sposób albo po prostu ugotować i pokroić na ćwiartki lub połówki. Bardzo dobrze sprawdzi się również brukselka ugotowana, a następnie podsmażona na patelni. Jabłko – zamiast w plasterkach – możesz też pokroić w kostkę i dodać do sałatki. Zielonkawo-złoty golden delicious po przekrojeniu nie ciemnieje tak szybko, jak większość innych gatunków, ale generalnie jabłko zawsze warto skropić zapobiegawczo sokiem z cytryny. Miechunkę możesz zastąpić suszonymi wiśniami, aronią, czarną porzeczką lub rodzynkami.
Sprawdź też inne przepisy z brukselką
Brukselka z jabłkiem i quinoa – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 100 g czerwonej komosy ryżowej (quinoa); może być też komosa biała lub czarna
- ok. 400 g brukselki
- 2 jabłka (jakie lubisz, ja w zależności od sezonu używam najczęściej odmian: empire, złota lub szara reneta, papierówka, rubin, golden delicious)
- garść orzechów pecan (mogą być też włoskie)
- garść suszonej miechunki
- sól
- pieprz
- oliwa extra vergine
- 1/2 cytryny lub limonki
Brukselka z jabłkiem i quinoa – PRZEPIS:
- Miechunkę przełóż do miseczki, zalej wodą i odstaw.
- Ugotuj brukselkę (8-10 minut). Brukselka nie powinna być zbyt miękka.
- Przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody. Ugotowaną komosę, która wchłonęła całą wodę, dopraw solą, wlej do garnka trochę oliwy i wymieszaj.
- Podziel brukselkę na pojedyncze listki. Środkowe części brukselki, które trudno podzielić, przekrój na ćwiartki lub połówki.
- Do dużej miski przełóż komosę, brukselkę, orzechy i odciśniętą miechunkę. Dopraw solą i pieprzem, wlej oliwę, niemal cały sok z cytryny i wymieszaj.
- Jabłka pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na dużym talerzu. Skrop resztą soku z cytryny, po czym wyłóż na nie sałatkę.
Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 02/2017)
Dokonał Pan niemożliwego – zjadłem brukselkę i mi smakowała :D