- CIASTO na 9 bułek:
- 150 g mąki gryczanej
- 100 g skrobi ziemniaczanej
- 180 ml wody
- 5 g suchych drożdży
- łyżka oliwy extra vergine
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- garść nasion słonecznika
Bułki z mąki gryczanej i ziemniaczanej.
Mąka gryczana i skrobia ziemniaczana to łatwo dostępne i tanie produkty. Przepis jest prosty, a bułki robią się szybko.
Zastrzegam, że mini bułki z tego przepisu mają chrupiącą i twardą skórkę, dlatego zwłaszcza następnego dnia po wypieku warto potraktować je jakimś wilgotnym dodatkiem, np. twarożkiem, soczystą owocową konfiturą, etc. Można też maczać je kawie lub herbacie. Jeśli masz słabe zęby – uważaj;-)
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
2. Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Następnie, wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę, i wyrób ciasto. Dodaj słonecznik i wmieszaj go w ciasto. Uformuj kulę, umieść ciasto w misce i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Możesz również użyć maszyny do chleba (program – ciasto do pizzy).
3. Podziel ciasto na porcje (wykładając łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i odstaw na 20 minut.
4. Wstaw bułki do piekarnika i piecz, aż lekko się zrumienią i popękają od góry – ok. 25-30 minut (ZOBACZ).
Smacznego!
Ja tam lubię takie małe twardawe bułki, są fajne do maczania w porannej kawie. Do tego jakiś miód czy dżem i jest super
Śliczne:)
Fajne na śniadanko ;)
świetnie się prezentują:)
Urocze bułeczki :)
Genialna prezencja, aż chce się jeść
A ile to ma kalorii?
1 bułka – niespełna 200 kcal.
Czy mozna uzyc czegos zamiast drożdży? Mam niestety na nie nietolerancje.
Mi wyszły w środku wilgotne, czy to dobrze ?
Wszystko robilam według przepisu…
Powinny być upieczone, nie wilgotne. Może to kwestia piekarnika…
:) mniam