• CIASTO na 9 bułek:
  • 150 g mąki gryczanej
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 180 ml wody
  • 5 g suchych drożdży
  • łyżka oliwy extra vergine
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • garść nasion słonecznika

Bułki z mąki gryczanej i ziemniaczanej.

Mąka gryczana i skrobia ziemniaczana to łatwo dostępne i tanie produkty. Przepis jest prosty, a bułki robią się szybko.

Zastrzegam, że mini bułki z tego przepisu mają chrupiącą i twardą skórkę, dlatego zwłaszcza następnego dnia po wypieku warto potraktować je jakimś wilgotnym dodatkiem, np. twarożkiem, soczystą owocową konfiturą, etc. Można też maczać je kawie lub herbacie. Jeśli masz słabe zęby – uważaj;-)

Bulki mini L_ 04

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.

2. Ciepłą wodę wymieszaj z cukrem i drożdżami. Następnie, wlej ją do miski z mąką, dodaj sól i oliwę, i wyrób ciasto. Dodaj słonecznik i wmieszaj go w ciasto. Uformuj kulę, umieść ciasto w misce i przykrytą misę odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Możesz również użyć maszyny do chleba (program – ciasto do pizzy).

3. Podziel ciasto na porcje (wykładając łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia) i odstaw na 20 minut.

4. Wstaw bułki do piekarnika i piecz, aż lekko się zrumienią i popękają od góry – ok. 25-30 minut (ZOBACZ).

Smacznego!

Bulki mini L_ 05

Bulki mini L_ 06

Bulki mini L_ 03