Kolejna porcja przepisów Faceta i Kuchni, cieszących się wśród czytelników największą popularnością w grudniu 2014.

Faworytem grudniowego zestawienia okazał się najprostszy przepis na podstawową wersję placków z bezglutenowej mąki kasztanowej. Tym razem – z malinami. Jeśli nie unikasz glutenu takie same placki możesz przygotować z użyciem mąki pszennej. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Placki z malinami L_08

Na drugim miejscu uplasowały się pralinki czekoladowe z bakaliami – bez glutenu, bez laktozy, bez białego cukru. Wykorzystane do zrobienia tych pralinek czekolady i bakalie w czekoladzie Raw Cocoa nie zawierają mleka ani białego rafinowanego cukru. Dosładzane są jedynie cukrem palmowym, czyli odparowanym sokiem z palmy kokosowej. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Pralinki raw L_03

Na ostatnim, trzecim miejscu znalazł się omlet ziemniaczany po katalońsku, inspirowany omletem podawanym jako tapa w barcelońskim barze Celta Pulperia przy Carrer de la Princesa. Ten świetny omlet składa się tylko z 4 podstawowych składników. Nie zawiera mąki. SPRAWDŹ PRZEPIS!

Omlet katalonski L_06

Sprawdźcie też zestawienie najpopularniejszych przepisów listopada: THE BEST OF NOVEMBER.

Na tym nie koniec. Jako że seria The best of FiK 2014 dobiegła końca, w lutym spodziewajcie się głosowania na FiK-owy przepis roku 2014. Głosować będzie można na przepisy, które w poszczególnych miesiącach miały wśród Was – czytelników Faceta i Kuchni – największe wzięcie.

Na uczestników głosowania będą czekać nagrody – w tym między innymi solidna porcja pysznych bezglutenowych ciastek zapakowanych w coś ładnego, na które przepisu nie znajdziecie na blogu, a które Facet i Kuchnia upiecze specjalnie na tę okazję:-)

Ciacha wyglądają tak:

Ciastka_ 01

Smacznego!