• 1 duży batat
  • oliwa extra vergine
  • trochę soli gruboziarnistej (tu: himalajska)

Zamiast kupować badziewne chipsy w sklepie, zdecydowanie lepiej zrobić je sobie samemu w domu.

Przygotowane w taki sposób bataty doskonale nadadzą się jako przekąska. Powiedzmy, że chipsy to trochę umowna nazwa, bowiem takie bataty są miększe i na pewno nie tak wysuszone i chrupiące, jak sklepowa wersja chipsów. Na pewno są jednak znacznie lepsze, i to pod każdym względem: nie tylko smaczniejsze, ale też o w pełni kontrolowanym składzie. Do „batatowych” chipsów potrzeba tylko trzech – w 100% naturalnych – składników.

Chipsy z batatow L_02

Tak przygotowane chipsy z batatów można wykorzystać także jako dodatek do innych dań, np. do sałatki:

SAŁATKA ZE SZPINAKU I PIECZONYCH BATATÓW

Salatka chipsy z batatow_01

albo do mięsa:

INDYK Z GRILLA Z PIECZONYMI BATATAMI

Indyk z batatami L_07

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Obrany ze skóry batat pokrój na cienkie plasterki (dużego batata najlepiej pokroić na osiem części, czyli po kolei: na pół, następnie połówkę znów na pół i każdą ćwiartkę ponownie na pół; tak przygotowane kawałki pokrój na cienkie plasterki).
  3. Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim pojedynczą warstwę plasterków batata. Skrop je oliwą i wstaw do pieca na ok. 7-10 minut – w zależności od grubości plasterków.
  4. Gotowe chipsy przełóż do miski i posyp gruboziarnistą solą.

Chipsy z batatow L_04