- 1 duży batat
- oliwa extra vergine
- trochę soli gruboziarnistej (tu: himalajska)
Zamiast kupować badziewne chipsy w sklepie, zdecydowanie lepiej zrobić je sobie samemu w domu.
Przygotowane w taki sposób bataty doskonale nadadzą się jako przekąska. Powiedzmy, że chipsy to trochę umowna nazwa, bowiem takie bataty są miększe i na pewno nie tak wysuszone i chrupiące, jak sklepowa wersja chipsów. Na pewno są jednak znacznie lepsze, i to pod każdym względem: nie tylko smaczniejsze, ale też o w pełni kontrolowanym składzie. Do „batatowych” chipsów potrzeba tylko trzech – w 100% naturalnych – składników.
Tak przygotowane chipsy z batatów można wykorzystać także jako dodatek do innych dań, np. do sałatki:
albo do mięsa:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Obrany ze skóry batat pokrój na cienkie plasterki (dużego batata najlepiej pokroić na osiem części, czyli po kolei: na pół, następnie połówkę znów na pół i każdą ćwiartkę ponownie na pół; tak przygotowane kawałki pokrój na cienkie plasterki).
- Na blasze rozłóż arkusz papieru do pieczenia i ułóż na nim pojedynczą warstwę plasterków batata. Skrop je oliwą i wstaw do pieca na ok. 7-10 minut – w zależności od grubości plasterków.
- Gotowe chipsy przełóż do miski i posyp gruboziarnistą solą.
też je robię, są pyszne, na prawdę!
Poproszę o przepis na ową piękną sałatkę . :)
Pojawi sie za kilka dni :-)
a czy mogę dodać do tych batatów koperek? :)
No pewnie, jeśli tak wolisz! :-)
Doskonały pomysł, pozdrawiam
Moje ulubione
Czy mógłbyś podać temperaturę piekarnika?
180 stopni, pozdrawiam