• 200 g kaszy jaglanej
  • 5 łyżek bio nierafinowanego oleju kokosowego
  • 8 łyżek sproszkowanego surowego kakao
  • 150 g czekolady (do rozpuszczenia, tu: Raw Cocoa)
  • 75 g czekolady (do posiekania, tu: Raw Cocoa)
  • 8-10 daktyli izraelskich
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 120 g uprażonych orzechów laskowych, pozbawionych skórek
  • 40 g jagód goji
  • 75 g mielonego lnu
  • 90 g mąki kokosowej
  • 3 średnie banany
  • surowe kakao do dekoracji (tu: Surovital)

Ciasto czekoladowe z kaszy jaglanej. Bez pieczenia, bezglutenowe i wegańskie.

To bardzo czekoladowe jaglane ciasto z orzechami i goji przygotujesz bez użycia piekarnika.

Jak zwykle, zamiast masła używam nierafinowanego organicznego oleju kokosowego. Ciasto nie zawiera też białego cukru, stewii ani ksylitolu. Źródłem słodyczy są banany, daktyle izraelskie i dobrej jakości (czyli czysta) gorzka czekolada (Raw Cocoa – bezglutenowa i wegańska, bez dodatku białego cukru).

Ciasto ma kremową konsystencję, jest mocno czekoladowe, a jednocześnie zwarte i trzyma formę.

Z podanych proporcji składników otrzymasz ciasto na 12-16 porcji.

PRZEPIS:

1. Ugotuj kaszę: przepłucz pod zimną bieżącą wodą, przesyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy. Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12-15 minut.

2. Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy (w garnku) dodaj olej kokosowy i pozwól mu się rozpuścić.

3. Na suchej teflonowej patelni albo w piekarniku upraż orzechy, po czym usuń z nich skórki. Odstaw.

4. Posiekaj 75 g czekolady.

5. Banany obierz ze skóry i rozgnieć widelcem na pastę.

6. W kąpieli wodnej (np. w misce zawieszonej w garnku w taki sposób, by jej dno nie stykało się z wrzącą wodą) rozpuść 150 g czekolady.

7. Kaszę z rozpuszczonym olejem kokosowym przełóż do miski. Dodaj len, mąkę kokosową, kakao, wypestkowane daktyle, cynamon i rozgniecione wcześniej na papkę banany. Wymieszaj dokładnie dłońmi, wyrabiając jak ciasto. Możesz też zmiksować ciasto w mikserze.

8. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i znów wyrabiaj jak ciasto.

9. Do wyrobionego ciasta dodaj orzechy (w całości), goji i posiekaną wcześniej czekoladę. Wmieszaj je w masę.

10. Kiedy wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie gładkie i łatwo da się formować w kulę, przełóż je do tortownicy (nie musisz wykładać jej pergaminem), wyrównaj, ugnieć i wstaw do lodówki na noc – ZOBACZ.

11. Następnego dnia oprósz ciasto kakao i wyjmij z tortownicy – ZOBACZ.

image

Smacznego!

Ciasto czekoladowe jaglane L_03

Ciasto czekoladowe jaglane L_01