Clafoutis z żurawiną i gorzką czekoladą.

Clafoutis to klasyczny francuski deser lub dekadenckie słodkie śniadanie, w którym owoce zapieka się w płynnym cieście o konsystencji zbliżonej do naleśnikowego. Tradycyjnym dodatkiem do clafoutis są krwistoczerwone czereśnie, ale dobrze sprawdzą się też wiśnie, morele, śliwki, winogrona czy brzoskwinie. A zimą – również żurawina :-) Owoce mogą być świeże lub mrożone, dlatego clafoutis to wypiek uniwersalny i całoroczny.

Wśród tradycyjnych składników placka jest między innymi mleko i cukier puder, ja jednak upiekłem ten deser wg nieco innego przepisu, który pochodzi z książki Simone Hawlisch Stay for Breakfast (wyd. Gestalten, Berlin 2017). Nie ma tu mleka, jest natomiast dużo gorzkiej czekolady.

Przepisów na clafoutis jest wiele i różnią się w szczegółach. Zwykle owoce trafiają na dno naczynia, po czym zalewa się je ciastem. Z kolei znany zapewne wszystkim Raymond Blanc dodaje wiśnie do ciasta, po czym całość przelewa do naczynia do zapiekania. Simone Hawlisch proponuje z kolei, by masę na placek przelać do naczynia, po czym dodać do ciasta owoce i w ten sposób zapiec.

Z uwagi na hojny dodatek czekolady, zmniejszyłem podaną w przepisie ilość cukru o połowę (zamiast 1/2 szklanki użyłem 50 g). Taki placek i tak jest bardzo słodki, a żurawina fajnie tę słodycz przełamuje.

Francuzi najczęściej podają placek oprószony cukrem pudrem, z creme fraiche lub ubitą śmietanką. Ja – dla odmiany – w sezonie na żurawinę polecam zrobić prosty sos ze świeżej żurawiny i odrobiny miodu. Zajmie to chwilę, a placek piecze się pół godziny, więc to dobra okazja, by przygotować żurawinowy dodatek.

By przyrządzić małą porcję gęstego sosu dla 2 osób, wystarczy wrzucić do rondla ok. 150 g świeżej żurawiny, dodać 2 kopiaste łyżki gęstego miodu (jeśli używasz płynnego, dodaj więcej) i dusić do uzyskania pożądanej konsystencji.

Clafoutis

Clafoutis

Clafoutis z żurawiną – SKŁADNIKI:

  • 3 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • 85 g gorzkiej czekolady (min. 70%)
  • 60 g mąki ryżowej
  • 50 g cukru kokosowego (z palmy kokosowej)
  • ok. 80-100 g żurawiny wielkoowocowej
  • duża szczypta kardamonu
  • 1/2 ziarenka tonki (opcjonalnie) albo 1 laska wanilii
  • 1 łyżka masła lub nierafinowanego oleju kokosowego

Clafoutis z żurawiną – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Posiekaj grubo czekoladę, przełóż do miski i rozpuść w kąpieli wodnej (tj. w misce zawieszonej nad garnkiem z wrzącą wodą w taki sposób, by dno miski nie dotykało tafli wody). Do czekolady dodaj sproszkowany kardamon i startą tonkę.
  3. Na patelni rozpuść masło (lub olej kokosowy).
  4. W drugiej misce dokładnie wymieszaj jajka z cukrem, a następnie dodaj mąkę. Wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Do masy jajecznej przelej rozpuszczoną czekoladę z przyprawami i wymieszaj.
  6. Natłuść masłem lub olejem kokosowym niewielką, ale w miarę głęboką patelnię (tu: mała patelnia o średnicy 19 cm, wysoka na ok. 5 cm) i przelej do niej ciasto.
  7. Na wierzchu rozsyp owoce żurawiny. Wstaw patelnię do piekarnika i piecz ok. 30 minut (u mnie 20 minut grzanie góra-dół, po czym 10 minut grzanie tylko od góry).

Smacznego!

Clafoutis

Simone Hawlisch – Stay for Breakfast
Wydawnictwo Gestalten, Berlin 2017
192 strony

Clafoutis