- 2 x 500 g czereśni (jasne i ciemne)
- 800 g truskawek
- 2 płaskie brzoskwinie (ufo)
- 200 g jagód
- 150 g bezglutenowej mieszanki Rice & More (Quinoa Trzy Kolory – Monini)
- 50 g wiórków kokosowych
- ½ ziarenka tonki (może być również wanilia lub cynamon)
- ½ gałki muszkatołowej
Crumble owocowe pod kruszonką z quinoa i ryżu.
Bardzo lubię duszone owoce, zarówno te przyrządzane w rondlu, na ogniu, jak i zapiekane w piekarniku – choćby w postaci prostego crumble.
Tradycyjnie crumble zapieka się pod kruszonką z mąki i masła, można jednak ten schemat nieco zmodyfikować, a przy okazji uprościć i jako podstawy kruszonki użyć na przykład ryżu, komosy ryżowej (quinoa), albo ich mieszanki – przygotowanej w kilka chwil samodzielnie lub gotowej.
Użyłem tu mieszanki naturalnie bezglutenowych ziaren Rice & More (ZOBACZ) – szybkiej w obróbce (wystarczy gotować 10 minut), pysznej, zawierającej ziarna komosy białej, czarnej i czerwonej oraz ryżu.
Tak skomponowane crumble przypomina trochę zapiekany ryż z owocami, z tą jednak różnicą, że ryż nie jest tutaj z owocami mieszany, a samych owoców jest zdecydowanie więcej.
Jak zwykle, nie używam cukru ani żadnych innych słodzideł, ponieważ moim zdaniem same owoce (truskawki, czereśnie, brzoskwinie i jagody) są wystarczająco słodkie i nie wymagają dosładzania.
Możesz oczywiście użyć w tym przepisie innych owoców, a także inaczej dobrać przyprawy. Trudno dostępną i niestety dość drogą w Polsce tonkę (TONKA) możesz z powodzeniem zastąpić np. gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią czy kardamonem, które także świetnie komponują się z owocami.
Zapiekankę przygotowałem w dużej (o średnicy 32 cm) głębokiej patelni z odpinaną rączką, która nadaje się do użycia w piekarniku, ale jeśli wolisz możesz upiec crumble w dowolnym innym naczyniu do zapiekania o dowolnym kształcie, niekoniecznie w patelni.
Crumble jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwłaszcza latem, w upalne dni, doskonale sprawdza się w roli owsianki na zimno, serwowanej jako śniadanie. Wystarczy wyjąć je rano z lodówki. Do tego jeszcze tylko świeżo zaparzona kawa i można zaczynać nowy dzień:-)
PRZEPIS:
- Ugotuj mieszankę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (10 minut), ostudź, po czym wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Owoce umyj, usuń – odpowiednio – szypułki lub pestki.
- Do dużej miski przełóż truskawki (większe sztuki przekrój na połówki), wydrylowane czereśnie, jagody i brzoskwinie. Dodaj tonkę i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
- Przełóż owoce do dużego naczynia do zapiekania, wierzch crumble posyp ziarnami wymieszanymi z wiórkami i włóż do piekarnika na ok. 20-25 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę, by zapiekanka nieco się uspokoiła, a owocowe soki przestały wrzeć.
Sprawdź też inne przepisy na bezglutenowe CRUMBLE.
Czytam Twojego bloga w pracy i skutek jest taki, że później nie jestem w stanie skupić się na tym, co mam do zrobienia. Myślę tylko o jedzeniu :P, co zrobię, co kupię wracając, obłęd jakiś!