• 2 x 500 g czereśni (jasne i ciemne)
  • 800 g truskawek
  • 2 płaskie brzoskwinie (ufo)
  • 200 g jagód
  • 150 g bezglutenowej mieszanki Rice & More (Quinoa Trzy Kolory – Monini)
  • 50 g wiórków kokosowych
  • ½ ziarenka tonki (może być również wanilia lub cynamon)
  • ½ gałki muszkatołowej

Crumble owocowe pod kruszonką z quinoa i ryżu.

Bardzo lubię duszone owoce, zarówno te przyrządzane w rondlu, na ogniu, jak i zapiekane w piekarniku – choćby w postaci prostego crumble.

Tradycyjnie crumble zapieka się pod kruszonką z mąki i masła, można jednak ten schemat nieco zmodyfikować, a przy okazji uprościć i jako podstawy kruszonki użyć na przykład ryżu, komosy ryżowej (quinoa), albo ich mieszanki – przygotowanej w kilka chwil samodzielnie lub gotowej.

Użyłem tu mieszanki naturalnie bezglutenowych ziaren Rice & More (ZOBACZ) – szybkiej w obróbce (wystarczy gotować 10 minut), pysznej, zawierającej ziarna komosy białej, czarnej i czerwonej oraz ryżu.

Tak skomponowane crumble przypomina trochę zapiekany ryż z owocami, z tą jednak różnicą, że ryż nie jest tutaj z owocami mieszany, a samych owoców jest zdecydowanie więcej.

Jak zwykle, nie używam cukru ani żadnych innych słodzideł, ponieważ moim zdaniem same owoce (truskawki, czereśnie, brzoskwinie i jagody) są wystarczająco słodkie i nie wymagają dosładzania.

Możesz oczywiście użyć w tym przepisie innych owoców, a także inaczej dobrać przyprawy. Trudno dostępną i niestety dość drogą w Polsce tonkę (TONKA) możesz z powodzeniem zastąpić np. gałką muszkatołową, cynamonem, wanilią czy kardamonem, które także świetnie komponują się z owocami.

Zapiekankę przygotowałem w dużej (o średnicy 32 cm) głębokiej patelni z odpinaną rączką, która nadaje się do użycia w piekarniku, ale jeśli wolisz możesz upiec crumble w dowolnym innym naczyniu do zapiekania o dowolnym kształcie, niekoniecznie w patelni.

Crumble jest pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zwłaszcza latem, w upalne dni, doskonale sprawdza się w roli owsianki na zimno, serwowanej jako śniadanie. Wystarczy wyjąć je rano z lodówki. Do tego jeszcze tylko świeżo zaparzona kawa i można zaczynać nowy dzień:-)

Crumble ryz quinoa L_11

Crumble ryz quinoa L_04

PRZEPIS:

  1. Ugotuj mieszankę zgodnie z instrukcją na opakowaniu (10 minut), ostudź, po czym wymieszaj z wiórkami kokosowymi.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Owoce umyj, usuń – odpowiednio – szypułki lub pestki.
  4. Do dużej miski przełóż truskawki (większe sztuki przekrój na połówki), wydrylowane czereśnie, jagody i brzoskwinie. Dodaj tonkę i gałkę muszkatołową, wymieszaj.
  5. Przełóż owoce do dużego naczynia do zapiekania, wierzch crumble posyp ziarnami wymieszanymi z wiórkami i włóż do piekarnika na ok. 20-25 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na chwilę, by zapiekanka nieco się uspokoiła, a owocowe soki przestały wrzeć.

Sprawdź też inne przepisy na bezglutenowe CRUMBLE.

Crumble ryz quinoa L_13

Crumble ryz quinoa L_07

Crumble ryz quinoa L_02