Curry z dyni i śliwek – wegańskie i bezglutenowe.

Dynia piżmowa (czyli butternut) to chyba mój ulubiony składnik curry. A na pewno jeden z ulubionych, ponieważ sprawdza się w tej prostej jednogarnkowej potrawie idealnie :-)

Przyrządzałem już między innymi curry z jabłkiem i pestkami granatu, z domowym masłem orzechowym, z gorzką czekoladą, a tym razem dodałem do niego śliwki. Jabłko natomiast wzbogaciło pastę curry. Tak, jabłko :-) Nie dziw się, tylko spróbuj, bo naprawdę warto! Kolejny raz, zamiast tłustego i zawiesistego mleka kokosowego, dodałem do curry znacznie lżejsze mleko ryżowe. Jeżeli wolisz, możesz użyć jednak mleka kokosowego lub rozrzedzić je pół na pół z wodą, albo ugotować curry na wodzie. Każda opcja sprawdzi się dobrze.

Curry z dyni i śliwek

Curry z dyni i śliwek – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

Pasta curry:

  • 1/2 pęczka kolendry (łodyżki)
  • 1 małe jabłko (tu: odmiana empire, dobrze sprawdzi się też obrana ze skórki szara reneta)
  • mała garść migdałów (nieblanszowanych)
  • kawałek startego korzenia kurkumy albo 1 kopiasta łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1 papryczka piri piri
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • trochę wody

Curry:

  • 1 mała dynia piżmowa (ok. 700 g)
  • 15 sztuk śliwek węgierek (albo innej odmiany)
  • 1 duża szalotka albo biała cebula
  • ok. 500-600 ml mleka ryżowego (zrób domowe albo przed zakupem zwróć uwagę na skład)
  • 1 łyżka pasty z tamaryndowca
  • szczypta soli
  • trochę nierafinowanego organicznego oleju kokosowego do smażenia
  • mała garść uprażonych orzechów laskowych, posiekanych
  • 1/2 pęczka kolendry (listki)

Curry z dyni i śliwek – PRZEPIS:

  1. Kolendrę, kmin, pieprz i owoce fenkułu rozetrzyj w moździerzu.
  2. Przygotuj pastę curry: w robocie kuchennym zmiksuj łodyżki kolendry, ćwiartki jabłka (wcześniej usuń gniazdo nasienne, ale nie obieraj jabłka ze skórki) oraz pozostałe składniki. Użyj tyle wody, ile potrzeba by ułatwić pracę urządzenia. Pasta powinna mieć gęstość i konsystencję zbliżoną do pesto; jej kolor będzie zależny przede wszystkim od ilości użytych łodyżek kolendry.
  3. Dynię obierz ze skóry, po czym pokrój na kawałki, usuwając wcześniej gniazdo nasienne.
  4. W głębokiej patelni podduś na oleju kokosowym posiekaną szalotkę.
  5. Gdy szalotka zmięknie, dodaj mleko ryżowe i zagotuj. Następnie dodaj sól, pastę curry i pastę z tamaryndowca. Wymieszaj i gotuj przez chwilę.
  6. Dodaj dynię i gotuj (nie przykrywaj patelni) przez około 25 minut, aż kawałki dyni zaczną mięknąć.
  7. W tym czasie usuń pestki ze śliwek i pokrój śliwki na ćwiartki.
  8. Dodaj śliwki do curry i gotuj jeszcze przez 15 minut, aż śliwki i dynia staną się miękkie, ale zachowają kształt. Miej na uwadze, że czas gotowania będzie zależeć od wielkości kawałków dyni, a także jej gatunku (przykładowo, jeżeli zamienisz butternut na hokkaido, ta ostatnia ugotuje się szybciej).
  9. Gotowe curry zdejmij z ognia i dodaj większość listków kolendry. Wymieszaj.
  10. Wierzch posyp posiekanymi orzechami i odłożonymi wcześniej listkami kolendry.

Curry z dyni i śliwek

Curry z dyni i śliwek