- PRALINKI:
- garść orzechów pecan (do dekoracji)
- 25 g jagód goji
- ok. 60 g daktyli izraelskich (waga bez pestek)
- 50 g gorzkiego kakao (tu: Surovital)
- 50 g mąki migdałowej
- 25 g organicznego oleju kokosowego
- PASTA CZEKOLADOWA:
- 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 1 łyżka organicznego oleju kokosowego
Czekoladowe pralinki z jagodami goji i orzechami.
Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 12-15 sztuk w zależności od wielkości foremki.
Ze 100 g czekolady przygotujesz więcej pasty niż potrzeba do pralinek, ale dzięki temu wygodniej jest ją nakładać.
PRZEPIS:
1. Daktyle porwij lub pokrój na małe kawałki.
2. Wszystkie składniki (prócz goji i orzechów) zmiksuj w dzieży miksera albo wymieszaj ręcznie w misce. Miksuj / mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać ziemistych grudek. Gotowa powinna wyglądać tak: ZOBACZ.
3. Dodaj goji, wmieszaj je dłońmi w masę.
4. Gotową masę przełóż do silikonowej foremki do kostek lodu i dokładnie ugnieć (TAK JAK TUTAJ). Wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Gotowe powinny wyglądać tak: ZOBACZ (z silikonowej formy dają się „wycisnąć” bardzo łatwo).
5. Przygotuj pastę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z 1 łyżką oleju kokosowego (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody). Mieszaj czekoladę do momentu, aż zgęstnieje i przybierze postać pasty (ZOBACZ).
6. Małą łyżeczką nałóż gęstą pastę z czekolady na pralinki. Udekoruj je dowolnymi orzechami (tu: pecan) i odstaw na ok. godzinę, by masa stężała (ZOBACZ).
Pralinki możesz przechowywać w lodówce do 14 dni.
Smacznego!
Idealne i jakie piękne :)
Jestem wielkim fanem Twoich słodkich przepisów :P nie tylko zresztą!
Zgłodniałam, jak zawsze kiedy tu zaglądam ;)
FiK ma najlepsze bezglutowe przepisy na słodycze, trzeba się trochę wysilić, ale warto robić samemu. Nie przestawaj ;)
O, nareszcie! Czekałam na to dłuuuuugo ;)
Fajne, pasta wygląda super. Wcięłabym to w jeden dzień jak nic. Jak tu żyć, kiedy na jogging coraz częściej czasu brak?
Takich słodyczy nie odmawiam :P
Świetne, skład wręcz wzorcowy. Olej kokosowy bardzo lubię, to samo zdrowie, więc przepis będzie na tapecie jak tylko czas pozwoli
Patrzę, patrzę i nie mogę się napatrzeć. Przepis wygląda na łatwy, więc przetestuję :)
O, to lubię
Mniamuśne kostki, takie na jedno AM ;)
Czas się zmobilizować i kupić sobie w końcu te silikonowe kwadratowe foremki. Po jakoś tak nie jestem pewna czy takie pralinki ładnie dadzą się wysupłać z foremek o kształcie konika na biegunach, misia czy klocka typu lego ;-)
Życie to wyzwanie, spróbuj! ;-)
na pewno smakują wybornie!
Omnomnom
Goji mniam, a pralinki cudne
Oj, jadłabym…
Czadowe praliny!
Jeszcze raz wszystkiego najlepszego!:)
Mniam mniam mniam
Bezglutenowe czary mary, co ja wielki łasuch na bezglucie bym zrobiła bez Twoich przepisów… :)
Świetne, bardzo apetyczne. Ta pasta czekoladowa jest total mega;)
Jak widzę taki przepis, to mam wielką ochotę rzucić wszystko i brać się do roboty! ;)
PYCHA!!!
Kolejna porcja bezglutenowych pyszności!
Mmm, są cudowne :) Kusisz ogromnie :)
Świetne, schrupałabym z przyjemnością!
Są na sprzedaż? Dobrze zapłacę :)
Cudny deser
Doskonałe :)
Schrupałabym z przyjemnością. Nie ma lepszych pralin niż te domowej roboty.
jagody tworzą fajny kontrast
jagody tworzą fajny kontrast i nadają ładniejszy wygląd :)
To prawda:-)
Sprawdzone, nieco wytrawne, pyszne!
Bardzo fajny pomysł, na pewno to milion razy lepsze niż kupowane słodycze
Omnomnom