• PRALINKI:
  • garść orzechów pecan (do dekoracji)
  • 25 g jagód goji
  • ok. 60 g daktyli izraelskich (waga bez pestek)
  • 50 g gorzkiego kakao (tu: Surovital)
  • 50 g mąki migdałowej
  • 25 g organicznego oleju kokosowego
  • PASTA CZEKOLADOWA:
  • 100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 1 łyżka organicznego oleju kokosowego

Czekoladowe pralinki z jagodami goji i orzechami.

Z podanych proporcji składników otrzymasz ok. 12-15 sztuk w zależności od wielkości foremki.

Ze 100 g czekolady przygotujesz więcej pasty niż potrzeba do pralinek, ale dzięki temu wygodniej jest ją nakładać.

PRZEPIS:

1. Daktyle porwij lub pokrój na małe kawałki.

2. Wszystkie składniki (prócz goji i orzechów) zmiksuj w dzieży miksera albo wymieszaj ręcznie w misce. Miksuj / mieszaj do momentu, aż masa przybierze postać ziemistych grudek. Gotowa powinna wyglądać tak: ZOBACZ.

3. Dodaj goji, wmieszaj je dłońmi w masę.

4. Gotową masę przełóż do silikonowej foremki do kostek lodu i dokładnie ugnieć (TAK JAK TUTAJ). Wstaw do lodówki na kilka godzin albo na całą noc. Gotowe powinny wyglądać tak: ZOBACZ (z silikonowej formy dają się „wycisnąć” bardzo łatwo).

5. Przygotuj pastę czekoladową: w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z 1 łyżką oleju kokosowego (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody). Mieszaj czekoladę do momentu, aż zgęstnieje i przybierze postać pasty (ZOBACZ).

6. Małą łyżeczką nałóż gęstą pastę z czekolady na pralinki. Udekoruj je dowolnymi orzechami (tu: pecan) i odstaw na ok. godzinę, by masa stężała (ZOBACZ).

Pralinki możesz przechowywać w lodówce do 14 dni.

Smacznego!

Czekoladowe kostki z pasta L_03

Czekoladowe kostki z pasta L_05

Czekoladowe kostki z pasta L_04