• 3 pory
  • ok. 50 g suszonych grzybów
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • ok. 1,5 - 2 litry bulionu
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • jałowiec
  • sól
  • pieprz
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • 1/3 - 1/2 pęczka pietruszki

Zupa z porów i grzybów.

Pory, grzyby i imbir – świetna, rozgrzewająca zupa na pierwsze jesienne chłody.

Miękki por, aromatyczne grzyby oraz ostry, rozgrzewający imbir. Do tego trochę przypraw, ziół i prosta, konkretna zupa na jesień gotowa.

Nie ma co się rozpisywać. Smacznego!:-)

PRZEPIS:

1. Wrzuć suszone grzyby do miseczki, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kwadrans.

2. Posiekaj czosnek, przy pomocy łyżki obierz ze skórki imbir i drobno posiekaj (możesz również, zwłaszcza gdy imbir jest bardziej włóknisty, zetrzeć go na tarce).

3. Odcedź grzyby, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki.

4. Na patelni podsmaż czosnek, imbir i grzyby – przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

5. W międzyczasie usuń zielone i brzydkie części pora, przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj i grubo pokrój.

6. Do bulionu dodaj podsmażone grzyby z czosnkiem i imbirem, pory, liście laurowe i roztarte w moździerzu ziele angielskie oraz jałowiec. Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.

7. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i gotuj zupę ok. 10-15 minut, aż por i grzyby idealnie zmiękną.

8. Gotową zupę dopraw w razie potrzeby, dodaj listki majeranku oraz posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj i podawaj.

Smacznego!

Zupa z porow i grzybow L_01

Zupa z porow i grzybow L_05