- 3 pory
- ok. 50 g suszonych grzybów
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- ok. 1,5 - 2 litry bulionu
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie
- jałowiec
- sól
- pieprz
- kilka gałązek świeżego majeranku
- 1/3 - 1/2 pęczka pietruszki
Zupa z porów i grzybów.
Pory, grzyby i imbir – świetna, rozgrzewająca zupa na pierwsze jesienne chłody.
Miękki por, aromatyczne grzyby oraz ostry, rozgrzewający imbir. Do tego trochę przypraw, ziół i prosta, konkretna zupa na jesień gotowa.
Nie ma co się rozpisywać. Smacznego!:-)
PRZEPIS:
1. Wrzuć suszone grzyby do miseczki, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw na kwadrans.
2. Posiekaj czosnek, przy pomocy łyżki obierz ze skórki imbir i drobno posiekaj (możesz również, zwłaszcza gdy imbir jest bardziej włóknisty, zetrzeć go na tarce).
3. Odcedź grzyby, większe sztuki pokrój na mniejsze kawałki.
4. Na patelni podsmaż czosnek, imbir i grzyby – przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
5. W międzyczasie usuń zielone i brzydkie części pora, przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj i grubo pokrój.
6. Do bulionu dodaj podsmażone grzyby z czosnkiem i imbirem, pory, liście laurowe i roztarte w moździerzu ziele angielskie oraz jałowiec. Dopraw pieprzem i w razie potrzeby solą.
7. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień i gotuj zupę ok. 10-15 minut, aż por i grzyby idealnie zmiękną.
8. Gotową zupę dopraw w razie potrzeby, dodaj listki majeranku oraz posiekaną natkę pietruszki. Zamieszaj i podawaj.
Smacznego!
Ciekawe, czy zrobisz kiedyś zupę, na widok której się nie zaślinię :D czekam na to ;)
Ach… Gdyby jeszcze zupy nie były tak pracochłonne
Najlepsza!
Zupa super
Świetnie brzmi, trzeba będzie zrobić
To bardzo dobry pomysł!
Apetyczna :)
Pyszności, aż ma się ochotę porwać cały talerz :P
Biorę wszystko
Dla mnie superanckie danie, opędzlowałabym całą wazę, zwłaszcza że zimno jest!
Kolejna świetna zupa do przetestowania ;)
Mniam mniam
Imbir przekonuje mnie zawsze, na pewno wezmę ten przepis na warsztat :)
Jesień jest pyszna. Uwielbiam takie zupy :)
UWIELBIAM!
PYCHA
Musi być przepyszna – jutro zrobię
Świetna
Cudna zupa, wygląda pięknie!
Fantastyczne jesienne smaki, grzyby to jest to :D
Jesteś kopalnią pysznych pomysłów ;)
FiKu, otworzyłeś mi oczy na zdrowe gotowanie, za co bardzo jestem Ci wdzięczna :) Od ponad roku do żadnej zupy nie dodałam mąki, a od lipca jestem na bezglutenie. Masz znakomite, smaczne, różnorodne, przemyślane i zdrowe przepisy. To wielki kontrast w porównaniu z tym, co przeważnie oferuje się bezglutenowym. Ja nie kupuję praktycznie żadnych gotowych bezglutenowych produktów, typu mąka z dodatkami albo przekąski. Odtwarzam to co u Ciebie znajdę :) pozdrawiam
Tak z ciekawości: jak robisz bulion?
Tak jak tu, nieco upraszczając przepis: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/wietnamska-zupa-pho-ga-jason-walton-agalloch/ pozdrawiam
Jak jesiennie:)