- 1 gęsie jajo
- ok. 100 g brokułu gałązkowego
- 4 kwiaty cukinii
- 100 g rydzów
- duża garść czarnych oliwek
- 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1 limonka
- oliwa extra vergine
- pieprz
- olej do smażenia
- masło do smażenia
Rydzom wystarczy zazwyczaj tylko patelnia i masło, ale nie stronią one również od bardziej wyszukanego towarzystwa.
Smażone rydze są znakomite, kiedy więc udało mi się je upolować (metodą na mieszczucha, czyli kupić na targu – nie uzbierać) właśnie na nich oparłem to danie.
Do tego ugotowane na twardo gęsie jajo, brokuł gałązkowy i kwiaty cukinii.
Zdaję sobie sprawę, że pod względem dostępności składników (i oczywiście prezencji, czy nie tak?;-)) wyszła z tego potrawa bardziej restauracyjna niż domowa, ale co tam, raz się żyje:-)
PRZEPIS:
1. Opłukane i delikatnie osuszone kwiaty cukinii przekrój wzdłuż na pół, usuń pręciki, przełóż kwiaty do miski, wlej sok z limonki i odstaw.
2. Oczyść rydze, odetnij nóżki. Jeśli kapelusze są bardzo brudne, najlepiej trochę zwilżyć je palcami i ostrożnie przetrzeć papierowym ręcznikiem.
3. Włóż gęsie jajo do garnka z zimną wodą, zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj jajo przez ok. 15 minut. Ugotowane jajko przełóż do miseczki z zimną wodą.
4. W tym czasie na parze ugotuj brokuł gałązkowy (ok. 10 minut).
5. Usmaż grzyby na maśle z dodatkiem oleju. Dopraw dużą ilością pieprzu.
6. Na talerzu ułóż porcję brokułu gałązkowego. Na środku talerza wkomponuj przekrojone na pół jajko. Dodaj wyciągnięte z marynaty kwiaty cukinii oraz rydze.
7. Zrób szybki sos: w blenderze ręcznym zmiksuj oliwki z dodatkiem oliwy extra vergine – na gładką masę. Dodaj sok z limonki, w którym marynowały się kwiaty cukinii, oraz jogurt. Zmiksuj i spróbuj. W razie potrzeby dopraw lub dodaj więcej któregoś ze składników sosu.
8. Sosem polej gotowe danie.
Smacznego!
Uwielbiam rydze, nie ma smaczniejszych grzybów
Gdzie udało Ci się zdobyć rydze?!
Sweet blog!
Nie ma lepszych grzybów, rydze rządzą i dzielą ;)
Wygląda rewelacyjnie
Pycha! Dziękuje za ten przepis.
Luksusowo ;)
O, ale bym zjadła!
Piękne
Pięknie skomponowane danie!
Brokuły gałązkowe są o niebo lepsze niż zwykłe. Szkoda, że praktycznie nigdzie nie można ich dostać
Mniam
Grzyby i jajka – świetne połączenie
Wygląda jak obraz :D
Gęsie jajo? Jak smakuje?
A u mnie nie ma rydzów :(((
Pięknie podane, widelce cudne
O rany, uwielbiam rydze, całość wygląda obłędnie smacznie, muszę wyprobować! :)
Masz super przepisy, gratuluje i pozdrawiam
Dzień dobry, czy zamiast świeżych rydzów mogę użyć marynownaych?
Tak
Ależ to ładne
Pięności
Gotować dopiero się uczę ale uwielbiam oglądać twojego bloga
Bardzo mi miło, dzięki!!
brzmi ciekawie, wygląda jeszcze lepiej
Jakie grzyby polecałbyś tu zamiast rydzów? Boczniaki byłyby dobre?
Tak
Skąd Pan bierze gęsie jaja?
Kupuję pod Halą Mirowską w Warszawie.