• 1/2 dyni piżmowej (Butternut)
  • ok. 300 g małych młodych buraków
  • 25 g suszonych grzybów
  • ok. 3 łyżek creme fraiche (40%) lub gęstej śmietany
  • kilka gałązek majeranku lub tymianku
  • trochę świeżej pietruszki
  • gorczyca (tu: biała i czarna)
  • kminek
  • sól, pieprz

Dynia duszona z burakami i grzybami. Jesiennie i bardzo smacznie.

To kolejna wariacja na temat zastosowania dyni w kuchni. Butternut (czyli dynia piżmowa) jest tu jak zwykle niezastąpiony. Jak dotąd nie łączyłem dyni z burakiem, ale w gruncie rzeczy dlaczego nie, skoro każde z tych warzyw zawiera sporo naturalnej słodyczy (przypominam na wszelki wypadek, że mówię o polskim butternucie kupionym w sezonie, nie zaś o sprowadzanym poza sezonem badziewiu o (anty)smaku tektury).

Warto przekonać się o tym samemu, bowiem połączenie dynia+burak naprawdę zdaje egzamin. Do tego klasyczna para, czyli grzyby i śmietana.

Użyłem tu oryginalnej 40% francuskiej creme fraiche, którą od pewnego czasu można upolować w pewnej sieci handlowej o nazwie na literę C ;-)

Możesz rzecz jasna użyć również zwykłej gęstej śmietany dobrej jakości. Moje pojęcie sosu śmietanowego różni się od powszechnie przyjętego. Po śmietanę sięgam bardzo, ale to bardzo sporadycznie, a jeśli już, robię to nie po to, by wszystko w niej utopić. W tym przypadku do połączenia składników oraz nadania potrawie odpowiedniej kremowości i smaku w zupełności wystarczą 3 łyżki creme fraiche, ale oczywiście jeśli wolisz, możesz użyć jej więcej.

Buraki z dynia L_03

PRZEPIS:

1. Ugotuj buraki ze skórą do miękkości. Czas gotowania zależy od ich wielkości – w przypadku niewielkich, młodych buraków powinno wystarczyć ok. 25-30 minut. Większe buraki powinny spędzić w garnku 50 minut lub dłużej.

2. Grzyby przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw.

3. Ugotowane i przestudzone buraki obierz ze skóry (najlepiej użyj gumowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością) i pokrój na kawałki.

4. Odcedź grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki i podsmaż w rondlu, mieszając, przez kilka minut. Przełóż grzyby na talerz.

5. Na patelnię wlej trochę oleju, dodaj sporo gorczycy i kminku. Kiedy gorczyca zacznie „strzelać” wrzuć pokrojoną na kawałki dynię (z butternuta nie musisz usuwać skóry). Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż dynia prawie całkiem zmięknie.

6. Dodaj grzyby oraz buraki i duś – mieszając – przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się podgrzeją.

7. Dodaj creme fraiche i wymieszaj. Po chwili, gdy całość będzie ciepła, zdejmij rondel z ognia, dodaj zioła i podawaj.

Smacznego!

Buraki z dynia L_05

Buraki z dynia L_06

Buraki z dynia L_01