- 1/2 dyni piżmowej (Butternut)
- ok. 300 g małych młodych buraków
- 25 g suszonych grzybów
- ok. 3 łyżek creme fraiche (40%) lub gęstej śmietany
- kilka gałązek majeranku lub tymianku
- trochę świeżej pietruszki
- gorczyca (tu: biała i czarna)
- kminek
- sól, pieprz
Dynia duszona z burakami i grzybami. Jesiennie i bardzo smacznie.
To kolejna wariacja na temat zastosowania dyni w kuchni. Butternut (czyli dynia piżmowa) jest tu jak zwykle niezastąpiony. Jak dotąd nie łączyłem dyni z burakiem, ale w gruncie rzeczy dlaczego nie, skoro każde z tych warzyw zawiera sporo naturalnej słodyczy (przypominam na wszelki wypadek, że mówię o polskim butternucie kupionym w sezonie, nie zaś o sprowadzanym poza sezonem badziewiu o (anty)smaku tektury).
Warto przekonać się o tym samemu, bowiem połączenie dynia+burak naprawdę zdaje egzamin. Do tego klasyczna para, czyli grzyby i śmietana.
Użyłem tu oryginalnej 40% francuskiej creme fraiche, którą od pewnego czasu można upolować w pewnej sieci handlowej o nazwie na literę C ;-)
Możesz rzecz jasna użyć również zwykłej gęstej śmietany dobrej jakości. Moje pojęcie sosu śmietanowego różni się od powszechnie przyjętego. Po śmietanę sięgam bardzo, ale to bardzo sporadycznie, a jeśli już, robię to nie po to, by wszystko w niej utopić. W tym przypadku do połączenia składników oraz nadania potrawie odpowiedniej kremowości i smaku w zupełności wystarczą 3 łyżki creme fraiche, ale oczywiście jeśli wolisz, możesz użyć jej więcej.
PRZEPIS:
1. Ugotuj buraki ze skórą do miękkości. Czas gotowania zależy od ich wielkości – w przypadku niewielkich, młodych buraków powinno wystarczyć ok. 25-30 minut. Większe buraki powinny spędzić w garnku 50 minut lub dłużej.
2. Grzyby przełóż do miseczki, zalej wrzątkiem, przykryj i odstaw.
3. Ugotowane i przestudzone buraki obierz ze skóry (najlepiej użyj gumowych rękawiczek przeznaczonych do kontaktu z żywnością) i pokrój na kawałki.
4. Odcedź grzyby, pokrój je na mniejsze kawałki i podsmaż w rondlu, mieszając, przez kilka minut. Przełóż grzyby na talerz.
5. Na patelnię wlej trochę oleju, dodaj sporo gorczycy i kminku. Kiedy gorczyca zacznie „strzelać” wrzuć pokrojoną na kawałki dynię (z butternuta nie musisz usuwać skóry). Duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż dynia prawie całkiem zmięknie.
6. Dodaj grzyby oraz buraki i duś – mieszając – przez chwilę, aż wszystkie składniki dobrze się podgrzeją.
7. Dodaj creme fraiche i wymieszaj. Po chwili, gdy całość będzie ciepła, zdejmij rondel z ognia, dodaj zioła i podawaj.
Smacznego!
Robię Twój każdy przepis z dynią, po kolei. Nowy do listy! ;)
Creme fraiche? Będę szukać…
Fajne jesienne danie, smakować musi świetnie. Planuję zrobić za kilka dni, dam znać:)
Wyszło pięknie
Świetny blog, pozdrawiam!
MEGA :P
Niezłe
:D
Pyszny pomysł, do zrobienia, też nigdy nie łączyłam dyni z burakami, a wygląda super
Ach, moje smaki. Mam obiad na jutro :D dzięki!
Pycha
Brzmi zajebiście :D
Bardzo fajny pomysł
Brzmi super, smakować musi jeszcze lepiej, jak wszystko u Ciebie ;) Zrobię
Dla mnie super połączenie, na jesień jak znalazł
Od paru dni szukam w Toruniu dyni piżmowej, ktoś mi pomoże?
Takie jedzenie lubię najbardziej – dużo, zdrowo, kolorowo. Domowo na medal.
Mmm… Buraki to samo zdrowie :)
Właśnie szukałam fajnego przepisu na buraki. I jak zwykle znalazłam u ciebie :)
Zrobiłam, bardzo dobre!! Pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, smacznego!
szkoda, że trafiłam na ten przepis wiosną… już nie mogę się doczekać dyni w tym wydaniu! :)
Szybko zleci do jesieni ?