Dolcetti alle Mandorle – pyszne włoskie ciasteczka migdałowe. Tylko 3 składniki!

Po dolcetti alle nocciole, które okazały się przedświątecznym HITEM, pora na równie znakomite dolcetti alle mandorle czyli włoskie ciasteczka migdałowe.

Dolcetti migdałowe nieco różnią się od ciasteczek w wersji z orzechów laskowych. Po pierwsze, zawierają mniej cukru. Do masy na ciastka dodaję tylko 1/4 szklanki cukru (w dolcetti alle nocciole – 1/2 szklanki), a dodatkowo ciastek migdałowych nie obtaczam przed pieczeniem w cukrze pudrze. Dzięki temu gotowe ciastka są wyraźnie mniej słodkie. Dla nas taki mało słodki wariant jest idealny, jeśli jednak lubisz mocno słodkie smaki, pozostań przy większej ilości cukru (czyli dodaj do masy 1/2 szklanki, tak jak w przepisie na dolcetti alle nocciole). Po drugie, używam tu tylko całych migdałów ze skórką, zmiksowanych na mąkę (nie dodaję mąki kasztanowej). Mój robot kuchenny rozdrabnia migdały w kilkanaście sekund. Ważne, by robot nie zmiksował migdałów na masło, dlatego polecam kontrolować sytuację.

Upieczone dolcetti alle mandorle powinny pozostać dość blade (takie, jak na zdjęciach). Migdały reagują na pieczenie inaczej niż orzechy.

Przygotowanie ciastek (łącznie z pieczeniem) zajmuje max. 30 minut. Nie trzeba nawet ubijać białek :-) Możesz podać je do kawy, popołudniowej herbaty albo jako deser. Łatwo się od nich uzależnić!

Ciasteczka możesz upiec bez dodatków albo po uformowaniu i ułożeniu ich na blasze wcisnąć w każdą sztukę blanszowany migdał.

Uwaga: dodaję bardzo mało cukru (1/4 szklanki). Jeśli chcesz uzyskać słodsze ciastka, dodaj 1/2 szklanki.

Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 sztuk.

Dolcetti alle Mandorle

Dolcetti alle Mandorle

Dolcetti alle mandorle – SKŁADNIKI:

  • 2 białka z jaj zerówek (wolny wybieg)
  • 2 szklanki migdałów (ze skórką)
  • dodatkowe migdały do dekoracji (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki cukru pudru nierafinowanego
  • 1 laska wanilii

Dolcetti alle mandorle – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Migdały ze skórką zmiksuj na mąkę.
  3. Dodatkowe migdały blanszuj: wsyp do małej miski, zalej wrzątkiem, przykryj, odstaw na 5 minut i obierz ze skórki.
  4. Wszystkie składniki (poza migdałami do dekoracji) wymieszaj w mikserze lub ręcznie. Powinna powstać gęsta i plastyczna masa. Nie ubijaj białek!
  5. Formuj masę w kulki o wielkości orzecha włoskiego.
  6. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Każdą kulkę ciasta rozpłaszcz wciskając w nią migdał (albo np. widelcem – wtedy będą wyglądać trochę inaczej).
  8. Piecz na środkowym poziomie ok. 15 minut. Po ok. 5 minutach wyłącz dolną grzałkę i piecz ciastka tylko od góry.
  9. Upieczone dolcetti wystudź na kratce. Ciasteczka przechowuj w temperaturze pokojowej. W puszce albo nie ;-)

Dolcetti alle Mandorle

Dolcetti alle Mandorle