Dolcetti z orzechów laskowych – tylko 3 składniki!

Dolcetti z orzechów laskowych to mniej słodka wersja dolcetti alle nocciole, na które przepis przygotowałem dla grudniowego wydania Magazynu Kuchnia.

Tym razem ciasteczka posłodziłem fruktozą, która jest znacznie słodsza od cukru. Dzięki temu można dodać słodzidła o połowę mniej (i zaoszczędzić na kaloriach), a dolcetti i tak pozostaną słodkie.

Warto pamiętać, że czysta fruktoza spieka się szybciej niż cukier puder, dlaczego podczas pieczenia ciastek trzeba mieć je na oku i pilnować, by nadmiernie się nie przypiekły (w szczególności od spodu).

Jak na włoską recepturę przystało, przepis jest banalnie prosty i – podobnie jak migdałowe amaretti – bazuje na dosłownie trzech składnikach (orzechy, białka, słodzidło). Różnica polega na tym, że przygotowując dolcetti nawet nie ubija się białek. Gotowe ciastka są lekko chrupkie z zewnątrz oraz miękkie i nieco ciągnące w środku.

Możesz upiec ciastka z wciśniętym w nie orzechem laskowym (lub innym) albo bez. Dodając ulubione przyprawy można dodatkowo podbić smak dolcetti, ale nie jest to niezbędne. Warto tu poeksperymentować; ja najbardziej lubię dwie wersje – z tonką i kardamonem.

Przygotowanie ciastek (łącznie z pieczeniem) zajmuje nie więcej niż 30 minut.

Dolcetti z orzechów laskowych

Dolcetti z orzechów laskowych – SKŁADNIKI na ok. 16 sztuk:

  • 2 białka z jaj zerówek (wolny wybieg)
  • 2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
  • dodatkowe orzechy laskowe w całości do dekoracji
  • 1/4 szklanki fruktozy
  • cukier puder nierafinowany do obtaczania ciastek
  • opcjonalnie: wanilia, cynamon, tonka, kardamon

Dolcetti z orzechów laskowych – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Wszystkie składniki (poza orzechami do dekoracji) wymieszaj w mikserze lub ręcznie. Powinna powstać gęsta i lepka pasta. Nie ubijaj białek!
  3. Formuj masę w kulki o wielkości orzecha włoskiego. Nie przejmuj się, że kulki z miękkiego ciasta nie będą perfekcyjne. Tak ma być.
  4. Solidnie obtocz kulki w cukrze pudrze (najwygodniej zrobić to w głębszym naczyniu o płaskim dnie, wypełnionym cukrem pudrem).
  5. Ułóż kulki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując pomiędzy nimi odstępy – podczas pieczenia zwiększą objętość.
  6. W każdą kulkę ciasta możesz wcisnąć dodatkowo orzech laskowy – najlepiej wcześniej uprażony i pozbawiony skórki.
  7. Piecz na środkowym poziomie ok. 12-14 minut, aż ładnie spuchną i popękają. Po ok. 3 minutach wyłącz dolną grzałkę.
  8. Upieczone dolcetti wystudź na kratce. Ciasteczka przechowuj w temperaturze pokojowej.

Dolcetti z orzechów laskowych

Dolcetti z orzechów laskowych

Dolcetti z orzechów laskowych