• 500 g dobrej wołowiny
  • 2 kopiaste łyżeczki musztardy Dijon
  • trochę koperku
  • jajko
  • pieprz
  • pomidor
  • kilka liści sałaty rzymskiej
  • ogórek (dowolny - kiszony, konserwowy albo małosolny)
  • szalotka
  • trochę kaparów
  • ketchup, musztarda
  • bułki domowej roboty (przepis w treści wpisu)

Najlepszy domowy burger. Najlepszy, bo domowy i z siekanej wołowiny.

Domowego hamburgera przygotowałem w związku z McDonalds’owym eksperymentem (więcej danych TUTAJ), nie zaś dlatego, że jestem fanem hamburgerów. Szczerze mówiąc, nie jestem i raczej nigdy nie będę.

Poświęciłem jednak trochę czasu na dopracowanie tego przepisu, dzięki czemu usmażony zgodnie z nim burger będzie soczysty i bardzo smaczny. Wbrew powszechnej propagandzie, lepszy niż w rozmaitych, mniej lub bardziej popularnych burgerowniach (i nie myślę tu w żadnym razie o fastfoodach) porozrzucanych po całym mieście. Lepszy nie tylko dlatego, że zrobiony w domu, własnoręcznie i z wołowiny wiadomego pochodzenia. Po prostu lepszy. Wystarczy tylko poświęcić mu odrobinę uwagi.

Ważne są właściwe proporcje. Zbyt mała ilość mięsa względem mokrych składników (jajko, musztarda) sprawi, że będziesz mieć problem z uformowaniem odpowiedniego kotleta, który może wówczas rozpadać się podczas smażenia. Za bardzo istotne uważam posiekanie, a nie zmielenie mięsa. Twardziele mięcho siekają ;-)

Drobno posiekane mięso będzie przypominało mielone, jednak w gotowym hamburgerze od razu wyczujesz różnicę – poczujesz, że jesz prawdziwe mięso. Przyznaję, że dokładne posiekanie połowy kilograma mięsa można uznać za zajęcie dość upierdliwe, ale zdecydowanie warto się wysilić. Dodatek musztardy nie jest konieczny, jednak moim zdaniem ostra musztarda Dijon doda całości mnóstwo świetnego smaku.

Zaproponowane przeze mnie dodatki są klasyczne. Użyj tych, albo innych według własnego pomysłu – takich, jakie lubisz najbardziej.

PRZEPIS NA DOMOWE BUŁKI DO BURGERÓW

Burger siekany L_07

1. Bardzo dokładnie posiekaj ostrym nożem wołowinę i przełóż do miski (wołowina powinna mieć konsystencję zbliżoną do mięsa mielonego).

2. Dodaj musztardę, posiekany koperek, rozbełtane jajko i mnóstwo pieprzu (nie używam soli, jeśli chcesz możesz jej trochę dodać). Wymieszaj dokładnie dłońmi i uformuj sześć kotletów.

3. Smaż kotlety (delikatnie dociśnij je łopatką) na dobrze rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni przez ok. 4 minuty z każdej strony.

4. Usmażone kotlety odstaw na chwilę, żeby mięso odpoczęło.

5. Przekrój bułki na połowy. Połówki bułek posmaruj ketchupem, ułóż sałatę, kotlet i pozostałe dodatki według uznania – pokrojonego w plastry pomidora, posiekaną szalotkę, posiekanego ogórka i kapary. Dodaj musztardę i przyłóż drugą połową bułki.

Smacznego!

Burger siekany L_02

Burger siekany L_09

Burger siekany L_10