Duszone warzywa z patelni.
Jeszcze jeden bardzo prosty przepis na duszone warzywa. Mamy jesień, więc jest dynia, jarmuż w trzech odmianach, por, marchew i cebule. Wszystko przez całą jesień i zimę znajdziesz na każdym targu.
By danie było gotowe szybciej, siekam kolejno warzywa, od razu dodając je na patelnię. Zaczynam od dyni, ale równie dobrze pierwsza może być trochę twardsza z natury marchew. Na koniec wszystkie warzywa powinny być miękkie. Nie przejmuj się, jeżeli dynia finalnie zmięknie bardziej niż reszta warzyw – gdy zacznie nieco się rozpadać, zagęści sos. Naturalna słodycz cebuli, pora i czarnego czosnku sprawia, że gotowe danie ma przyjemnie słodkawy posmak, który warto przełamać ostrzejszymi przyprawami. W razie potrzeby, jarmuż zastąp szpinakiem, a dynię – batatem.
Duszone warzywa z patelni – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- kawałek dyni Butternut (ok. 500-600 g)
- 3 marchewki
- 2 cebule (używam cukrowych)
- por
- papryczka chilli
- 4-5 pomidorów malinowych
- 400 g jarmużu (u mnie różne odmiany: jarmuż toskański, fioletowy i standardowy zielony)
- pół główki czarnego czosnku*
- duża garść trybuli, natki pietruszki lub kolendry
- po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, kminu rzymskiego i ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
- duża szczypta suszonego tymianku
- sól różowa himalajska roztarta w moździerzu
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
*Czarny czosnek powstaje w procesie fermentacji i pieczenia, który trwa kilka tygodni. Fermentacji poddaje się całe główki czosnku. Zachodzi ona przy wysokiej wilgotności, w temperaturze około 60 stopni C. Wszystko to sprawia, że czarny czosnek traci charakterystyczny czosnkowy aromat i smak, nabiera słodyczy, a jednocześnie zdecydowanie poprawia się przyswajalność zawartych w nim substancji aktywnych.
Duszone warzywa z patelni – PRZEPIS:
- Obrany ze skórki Butternut pokrój w niedużą kostkę, po czym wrzuć na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Duś pod przykryciem.
- W tym czasie pokrój marchewki w półplasterki i dodaj do dyni. Wymieszaj.
- Posiekaj cebulę i papryczkę chilli, po czym dodaj do warzyw. To samo zrób z porem.
- Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kawałki i dodaj do warzyw. Na koniec dodaj do warzyw pokrojone w plasterki ząbki czarnego czosnku.
- Duś wszystko pod przykryciem. W tym czasie oderwij łodygi od listków jarmużu. Listki porwij na mniejsze kawałki i opłucz.
- Dodaj jarmuż do pozostałych warzyw wraz z solą, resztą przypraw i suszonymi ziołami. Wymieszaj i duś całość jeszcze przez kilka minut, aż jarmuż zmięknie.
- Na koniec dodaj posiekaną trybulę (albo natkę pietruszki lub kolendrę) oraz chlust oliwy, wymieszaj.
Sprawdź też inne przepisy z dynią.