Czerwiec już prawie za nami, a FiK ledwo zdążył z zestawieniem za maj…

Najwyższy czas na zestaw 3 przepisów, które cieszyły się Waszym największym zainteresowaniem w minionym miesiącu.

Zbiór majowych przebojów bloga jest o tyle wyjątkowy, że to pierwszy miesiąc Faceta i Kuchni na bezglutenie. Pierwszy, ale na pewno nie ostatni 🙂

Najlepsza trójka maja 2014 wygląda tak:

Niekwestionowanym faworytem zestawienia został przepis na cukinie zapiekane z soczewicą i porem. Wcale mnie to nie dziwi, ponieważ generalnie wszystkie przepisy zarówno z cukinią (ZOBACZ), jak i z soczewicą (ZOBACZ) cieszą się Waszym niesłabnącym zainteresowaniem. Wniosek? Powinno być ich na blogu więcej (i zapewne będzie).

Cukinia z soczewica L_03

CUKINIE ZAPIEKANE Z SOCZEWICĄ I POREM

Drugie miejsce w zestawieniu to sorbet truskawkowy bez cukru, czyli doskonały lekki deser na lato. Czyste zmrożone owoce, pycha! Do przygotowania tego sorbetu nie trzeba mieć maszyny do lodów. Nie ma też potrzeby niczego po wielokroć wyjmować z zamrażarki, mieszać i ponownie do niej wstawiać. Przepis jest prosty i szybki. Polecam!

Sorbet truskawkowy L_03

SORBET TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU

Na trzecim miejscu uplasowały się dwa przepisy ex aequo:

Po pierwsze, szparagi zapiekane z gęsim jajem:

Szparagi gesie jajo L_07

ZIELONE SZPARAGI ZAPIEKANE Z GĘSIM JAJEM

Zielone szparagi plus jajka. Tylko tyle i aż tyle. Zero mąki i absolutnie genialne jaja gęsie. Kto jeszcze nie miał okazji ich próbować, niech szybko nadrabia zaległości. W Warszawie gęsie jaja można kupić TUTAJ. Pyszna zapiekanka – maksimum smaku, minimum składników.

I po drugie, pieczone papryki z kaszą jaglaną i szpinakiem:

Papryki L_07

PIECZONE PAPRYKI Z KASZĄ JAGLANĄ I SZPINAKIEM

Nadzienie do papryk z tego przepisu smakuje tak wyśmienicie, że można je jeść nawet samo – dosłownie – łyżkami!

Sprawdźcie też zestawienie najpopularniejszych przepisów kwietnia:

FACET I KUCHNIA: THE BEST OF APRIL

Tyle na dziś, zestaw najczęściej odwiedzanych przepisów czerwca – już niedługo!