Farinata z mąki ryżowej z pomidorkami koktajlowymi.
Farinata (socca) to bardzo prosty placek, który tradycyjnie wypieka się z mąki z ciecierzycy. Jest popularny na południowym wybrzeżu Francji, w okolicach Nicei oraz w Ligurii i Toskanii, gdzie farinaty piecze się zwykle w tradycyjnych piecach do pizzy.
Cały urok farinaty tkwi w prostocie. Bazowe składniki ciasta to tylko mąka, oliwa i woda.
Farinata z mąki ryżowej to kolejna, po plackach z polenty i z mąki z komosy ryżowej wariacja na temat tego przepysznego klasyka. Jeżeli nie lubisz mąki z ciecierzycy, a masz ochotę na ten naturalnie wegański i bezglutenowy wypiek, sięgnij po mąkę ryżową. Jest tania, powszechnie dostępna i ma mniej wyrazisty smak niż charakterystyczna mąka ciecierzycowa.
Ciasto z mąki ryżowej jest nieco bardziej płynne, ale nie ma powodu do paniki – gotowy placek jest tak samo chrupiący, z doskonale wyczuwalnym aromatem przypraw i smakiem oliwy. Pamiętaj, że im lepszej jakości oliwy użyjesz, tym smaczniejsza będzie gotowa farinata.
Farinata z mąki ryżowej z pomidorkami koktajlowymi – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 szklanka wody
- kilka (7-8) pomidorków koktajlowych
- 4 łyżki oliwy extra vergine
- 2 łyżki młodych listków tymianku
- 1 łyżka czerwonego pieprzu
- 1 łyżeczka owoców fenkułu
- sporo pieprzu (tu: 1 owoc długiego pieprzu i 1/2 łyżeczki pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery)
- sól
Farinata z mąki ryżowej z pomidorkami koktajlowymi – PRZEPIS:
- Do miski przesiej mąkę i stopniowo dodaj wodę, mieszając, aż uzyskasz dość płynne ciasto. W razie potrzeby dodaj nieco mniej wody.
- Dodaj 2 łyżki oliwy, sól, czerwony pieprz w całości, listki tymianku oraz rozgniecione w moździerzu pieprz i owoce fenkułu. Wymieszaj i odstaw na 1-2 godziny (lub dłużej). Po upływie wskazanego czasu dodaj do ciasta 2 łyżki oliwy i wymieszaj.
- Do piekarnika wstaw patelnię przystosowaną do używania w piecu, po czym rozgrzej piekarnik do temperatury 240 stopni. Używam patelni o średnicy 20 cm.
- W tym czasie umyj pomidorki koktajlowe i przekrój je na połówki.
- Wyjmij patelnię z piekarnika, ostrożnie natłuść ją oliwą i wlej ciasto. W cieście szybko ułóż połówki pomidorków przecięciem ku górze, lekko je dociskając.
- Wstaw patelnię do piekarnika na ok. 18-20 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika odstaw farinatę na kilka minut, by lekko przestygła, po czym przełóż ją na talerz, podziel na porcje i podawaj. Placek można jeść również na zimno.
Sprawdź też inne przepisy #FARINATA
Mega talerz, gdzie taki znajdę?
W Sewilli:-)
uwielbiam farinaty z cieciory najbardziej :) dla 2 osób porcje na pół rozumiem,a patelnia mniejsza?zeby nie bylo za cienkie ciasto?
Inne przepisy na farinaty, w większości z mąki z ciecierzycy znajdziesz tutaj: https://www.facetikuchnia.com.pl/tag/farinata/
W tym przepisie używam małej patelni (20 cm), ale nie ma przeszkód, by użyć np. 2 x 10 cm, tak jak tu: https://www.facetikuchnia.com.pl/socca-ze-szprotkami/. Można też zwiększyć proporcje, by placek wyszedł grubszy. Upieczona farinata powinna być raczej cienka, to nie jest foccacia ;-)
Porcje mogą być 2 albo 4, kwestia apetytu.
Gdzie dokładnie w Sewilli można kupić taką ceramikę?
Tu są namiary na sklep: https://www.facetikuchnia.com.pl/co-przywiezc-z-sewilli/