• 1,5 szklanki mąki z komosy ryżowej (quinoa)
  • 1,5 szklanki wody (lub nieco więcej)
  • 5 łyżek oliwy extra vergine
  • 4 kwiaty cukinii
  • 2-3 pomidorki koktajlowe (tu: kumato)
  • sól, pieprz

Socca z kwiatami cukinii – bezglutenowy placek z mąki z quinoa.

To bardzo prosty przepis na pyszny bezglutenowy i wegański placek, będący właściwie kolejną wersją farinaty, z tą jednak różnicą, że używam tu innej niż zwykle bezglutenowej mąki. Bazą placka jest mąka z komosy ryżowej, zamiast standardowo wykorzystywanej do farinaty mąki z ciecierzycy.

Mąka z quinoa jest nie tylko bardzo smaczna, ale też wartościowa z odżywczego punktu widzenia. Komosa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, zdrowych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów. Komosa zawiera również sporo flawonoidów, dzięki czemu wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Mąka z komosy ryżowej ma jeszcze jedną ciekawą właściwość – upieczony z niej placek ma bardzo chlebowy smak i w mojej ocenie w największym stopniu przypomina przez to pieczywo z mąki pszennej. Może to stanowić dodatkową zaletę szczególnie dla tych, którzy tęsknią za takimi smakami.

Tak przygotowane placki – bez dodatków, tylko z przyprawami lub suszonymi ziołami, mogą posłużyć jako rodzaj pieczywa będącego uzupełnieniem innych potraw. Soccę możesz podać na stół w całości, tak by każdy odłamywał sobie placek po kawałku.

Soccę upiekłem w dużej patelni o średnicy 32 cm, by pomieścić w niej słoneczko z kwiatów cukinii, ale w razie potrzeby możesz użyć mniejszego naczynia – pamiętaj wówczas o dostosowaniu proporcji składników, ponieważ ciasto nie powinno być zbyt grube. Dla urozmaicenie smaku możesz dodać kilka pomidorków koktajlowych albo zastąpić je na przykład posiekanymi małymi cukinkami odciętymi od kwiatów cukinii.

Sprawdź też inne przepisy – FARINATA

Socca z kwiatami L_05

Socca z kwiatami L_03

Socca z kwiatami L_02

PRZEPIS:

  1. Do dużej miski wlej wodę, dodaj sól oraz połowę oliwy, a następnie stopniowo dodawaj – mieszając – przesianą przez sito mąkę.
  2. Gotowe ciasto powinno być gładkie (bez grudek) i nieco gęstsze od naleśnikowego – w razie potrzeby dodaj więcej wody. Wlej do ciasta pozostałą oliwę, dopraw sporą szczyptą pieprzu, przykryj i odstaw.
  3. Wstaw do piekarnika patelnię (tu: o średnicy 32 cm) lub inne naczynie do zapiekania. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  4. Odetnij dolną część kwiatów cukinii, a następnie rozerwij kielichy kwiatów tak, by można było rozłożyć je płasko (tak jak na zdjęciach). Pomidorki koktajlowe pokrój w plasterki.
  5. Wyjmij rozgrzaną patelnię z piekarnika i wlej ciasto, a następnie na jego powierzchni ułóż kwiaty cukinii. Środek placka wypełnij pomidorkami.
  6. Wstaw do piekarnika na około 20 minut.

Socca z kwiatami L_10

Socca z kwiatami L_01