• 6 jajek
  • 2 małe lub jeden duży wędzony pstrąg
  • ok. 200 g pieczonych ziemniaków
  • 2 papryczki chilli
  • pół pęczka szczypiorku
  • łyżeczka mielonej papryki
  • sól, pieprz
  • masło do smażenia

Omlet z wędzonym pstrągiem i pieczonymi ziemniakami.

To klasyczny omlet z resztek, jednocześnie łączący składniki, które świetnie do siebie pasują. Nawet omlet z tego, co się nawinie;-) nie powinien być przecież całkiem przypadkowy i byle jaki.

Do omletu dodałem to, co pozostało mi z obiadu przyrządzonego dzień wcześniej – młode pieczone ziemniaki i uwędzonego w domu pstrąga. Omlet to świetna i najprostsza metoda, by kolejnego dnia reanimować te produkty.

Użyłem dużej patelni o średnicy 32 cm, stąd spora ilość jajek oraz dodatków. Omlet nie powinien być zbyt gruby, dlatego w razie potrzeby ogranicz ilość składników. To pożywny, sycący, pyszny posiłek, który przyrządzisz w kilka minut, polecam!

Omlet L_03

Omlet L_05

PRZEPIS:

  1. W misce roztrzep jajka, dodaj pieprz, sól (niewiele, ponieważ wędzona ryba i ziemniaki już są słone), paprykę, posiekane papryczki chilli i szczypiorek.
  2. Dodaj ziemniaki (w razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki) i mięso pozbawione ości i skóry. Wymieszaj.
  3. Na rozgrzanej patelni roztop trochę masła i wlej zawartość miski. Przykryj patelnię pokrywą i smaż, aż omlet od góry ładnie się zetnie.

Omlet L_01

Omlet L_06