- 6 jajek
- 2 małe lub jeden duży wędzony pstrąg
- ok. 200 g pieczonych ziemniaków
- 2 papryczki chilli
- pół pęczka szczypiorku
- łyżeczka mielonej papryki
- sól, pieprz
- masło do smażenia
Omlet z wędzonym pstrągiem i pieczonymi ziemniakami.
To klasyczny omlet z resztek, jednocześnie łączący składniki, które świetnie do siebie pasują. Nawet omlet z tego, co się nawinie;-) nie powinien być przecież całkiem przypadkowy i byle jaki.
Do omletu dodałem to, co pozostało mi z obiadu przyrządzonego dzień wcześniej – młode pieczone ziemniaki i uwędzonego w domu pstrąga. Omlet to świetna i najprostsza metoda, by kolejnego dnia reanimować te produkty.
Użyłem dużej patelni o średnicy 32 cm, stąd spora ilość jajek oraz dodatków. Omlet nie powinien być zbyt gruby, dlatego w razie potrzeby ogranicz ilość składników. To pożywny, sycący, pyszny posiłek, który przyrządzisz w kilka minut, polecam!
PRZEPIS:
- W misce roztrzep jajka, dodaj pieprz, sól (niewiele, ponieważ wędzona ryba i ziemniaki już są słone), paprykę, posiekane papryczki chilli i szczypiorek.
- Dodaj ziemniaki (w razie potrzeby pokrój je na mniejsze kawałki) i mięso pozbawione ości i skóry. Wymieszaj.
- Na rozgrzanej patelni roztop trochę masła i wlej zawartość miski. Przykryj patelnię pokrywą i smaż, aż omlet od góry ładnie się zetnie.
Też zużywam w ten sposób nadwyżki gotowanych lub pieczonych warzyw. Omlet zawsze super, a takie resztkowe moim zdaniem są najlepsze.
Zawsze wykorzystuję pozostałości z innych dañ do ostatniego okruszka, niewyrzucanie jedzenia to dla mnie punkt honoru!
Tak trzymać:-)
Taki trochę w hiszpańskim stylu, bardzo apetyczny