• 8 bulw młodego fenkułu
  • kawałek parmezanu (ok. 25 g)
  • pieprz
  • 1 łyżeczka owoców fenkułu
  • 2 gałązki świeżego majeranku
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • oliwa extra vergine

Zapiekane fenkuły z parmezanem i ziołami.

Do tego dania najlepiej użyć młodych fenkułów o małych bulwach, które można zapiec po przekrojeniu ich na połówki.

W ten sposób prezentują się najlepiej i najlepiej zapiekają się z serem.

Nie poddawaj się jednak, jeśli zdobędziesz jedynie większe bulwy – możesz pokroić je wtedy na mniejsze części, np. na ćwiartki i – w zależności od wielkości – dostosować czas pieczenia.

Sprawdź też: PRZEPIS NA PIECZONE SZALOTKI Z ROZMARYNEM.

Fenkul z pieca L_02

Fenkul z pieca L_04

PRZEPIS: 

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Zetrzyj parmezan do miski. Do sera dodaj majeranek, tymianek, pieprz i owoce fenkułu. Wymieszaj.

3. Usuń ewentualne końcówki pędów, tak by pozostawić same bulwy fenkułu. Umyj je i przekrój wzdłuż na pół (ZOBACZ). Wytnij nożem zdrewniałą twardą, stożkową końcówkę bulw.

4. Skrop fenkuły oliwą i rozsmaruj ją na połówkach bulw. Ułóż połówki w dużym naczyniu do zapiekania.

5. Na każdą połówkę nakładaj porcję sera z dodatkami (ZOBACZ). Wcześniej możesz fenkuły posolić. Ja tego nie robię, ponieważ parmezan jest słony.

6. Całość skrop oliwą i wstaw do piekarnika na 20-25 minut (w razie potrzeby nieco dłużej).

7. Upieczone fenkuły najlepiej odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie jeść jak fingerfood. Najsmaczniejsza jest wewnętrzna część fenkułu z nadzieniem. Twardsza, najbardziej zewnętrzna warstwa bulwy może posłużyć jako naturalny „talerzyk”.

Smacznego!

Fenkul z pieca L_03

Fenkul z pieca L_05