- 500 g czereśni
- 350 g malin
- 350 g czarnej porzeczki
- 200 g jagód
- 200 g wiśni
- 300 g bezglutenowych płatków owsianych
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (w postaci stałej)
- garść orzechów włoskich
- garść nerkowców
Owoce zapiekane pod kruszonką to świetny sposób na wykorzystanie nadwyżki dowolnych owoców sezonowych.
Możesz zapiec w ten sposób właściwie każde ulubione owoce. Sprawdzą się tu w szczególności wiśnie, czereśnie, porzeczki, jagody, borówki, maliny, truskawki, morele czy brzoskwinie w dowolnych układach.
Połączenie czereśni, malin, jagód, wiśni i czarnej porzeczki jest tak słodkie samo w sobie, że nie ma potrzeby dodawać cukru, syropu ani innych słodzików. Kruszonka także nie zawiera cukru – to tylko posiekane orzechy, płatki owsiane i nierafinowany olej kokosowy.
Crumble pod kruszonką z orzechów i płatków owsianych przypomina nieco owsiankę z pieca o odwróconych proporcjach. Owoce stanowią jej bazę, a chrupka orzechowo-owsiana posypka jest dopełniającym całość dodatkiem.
Zapiekane owoce smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno; zwłaszcza latem można je jeść prosto z lodówki. Dzięki temu dobrze skomponowana zapiekanka (z dużą ilością owoców i bez cukru) sprawdzi się także jako śniadanie następnego dnia po upieczeniu.
Owoce zapiekane pod kruszonką | Bezglutenowe crumble – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Owoce opłucz. Wiśnie i czereśnie wydryluj, a czarną porzeczkę oczyść z szypułek.
- Wszystkie owoce rozłóż w dużym naczyniu do zapiekania (ZOBACZ), może być np. naczynie do tarty.
- Przygotuj kruszonkę: posiekaj orzechy, do miski wsyp płatki owsiane, dodaj orzechy i olej kokosowy. Rozcieraj w palcach i mieszaj, aż powstanie kruszonka. Bezglutenowe płatki są na tyle miękkie i delikatne, że można pokruszyć je na drobinki palcami. Możesz też użyć do tego celu miksera.
- Rozsyp kruszonkę na owocach (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika na ok. 20-25 minut, aż się ładnie zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika odstaw na kilka minut (ZOBACZ).
Smacznego!
No nareszcie!!! Ile można zwlekać ;)
:-)
Takie owsiano-orzechowe kruszonki są najlepsze. A całość bajeczna :)
Jestem tego samego zdania:-) dzięki!
Jezu, ale bym to jadła!!!!
Zatem do dzieła! :D
Szymonie, to absolutnie cudowny przepis. I przeapetyczne fotki! Jest w planie na dzis :)
Dzięki:-)
Zgłodniałem od samego patrzenia
Ale mam smaka na to :D piękne Ci wyszło i jakie zdrowe. Muszę chyba zmienić swój przepis.
:-)
Obłędnie wygląda. Nie mogę się napatrzeć. Zrobię, ale chyba z trochę innych owoców, bo u mnie jagody już drogie i niespecjalnie ładne
no wszystko bardzo ładnie tylko od kiedy owies nie ma glutenu ? Zwykły owies jest silnie zanieczyszczony glutenem, dlatego jest zabroniony w diecie bezglutenowej. W niektórych krajach, np. w Finlandii, produkowany jest jednak także czysty, certyfikowany owies, którego spożywanie w niewielkich ilościach jest dozwolone. Dla mnie to jednak oznacza, ze jest to juz produkt mocno „zmieniony” przez człowieka więc wolę go nie używać.
Płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe (a tylko takich używam, marka – Provena) nie zawierają glutenu. Co więcej, owies z natury jest zbożem bezglutenowym, a gluten w owsie bierze się z procesu uprawy i przetwarzania – zwykle jest tak, że owies „miesza się” z pszenicą i innymi glutenowymi zbożami. To dlatego owies bezglutenowy, w tym bezglutenowe płatki owsiane, kosztuje średnio 8x więcej niż płatki zwykle (niecertyfikowane, a tym samym zanieczyszczone glutenem).
no wszystko bardzo ładnie tylko od kiedy owies nie ma glutenu ? Chyba tylko Finlandia produkuje tzw. czysty, certyfikowany owies, którego spożywanie w niewielkich ilościach jest dozwolone. Dla mnie to jednak oznacza, ze jest to juz produkt mocno „zmieniony” przez człowieka więc wolę go nie używać.
Pisałem o tym milion razy;-), napiszę jeszcze raz:
Płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe (a tylko takich używam, marka – Provena) nie zawierają glutenu. Co więcej, owies z natury jest zbożem bezglutenowym, a gluten w owsie bierze się z procesu uprawy i przetwarzania – zwykle jest tak, że owies „miesza się” z pszenicą i innymi glutenowymi zbożami. To dlatego owies bezglutenowy, w tym bezglutenowe płatki owsiane, kosztuje średnio 8x więcej niż płatki zwykle (niecertyfikowane, a tym samym zanieczyszczone glutenem).
Jadłam, pycha!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!