• 8 świeżych fig
  • 2-3 plastry sera pleśniowego
  • 1-2 kostki gorzkiej czekolady
  • ok. 50 g sera wędzonego
  • kilka gałązek majeranku
  • oliwa extra vergine

Figi zapiekane na dwa sposoby: z wędzonym serem i majerankiem oraz z serem pleśniowym i gorzką czekoladą.

Świeże figi świetnie smakują zarówno w wersji surowej, jak i przyrządzone na ciepło. Znakomicie komponują się także z serem i gorzką czekoladą. A gorzka czekolada naprawdę dobrze pasuje do wyrazistego, słonego pleśniowego sera – spróbuj i przekonaj się sam(a)!

Skoro wszystko to tak dobrze do siebie pasuje, najlepiej zestawić te smaki w pysznej przystawce. W ten sam sposób możesz zapiekać figi także z innymi ulubionymi dodatkami.

Figi zapiekane L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Odetnij ogonki fig i natnij ich górne części na krzyż.

3. Rozchyl figi i włóż do środka każdej trochę listków świeżego majeranku oraz nieco startego wędzonego sera, całość lekko dociskając do środka. W ten sposób przygotuj cztery figi (ZOBACZ).

4. Rozchyl figi, włóż do środka trochę sera pleśniowego i posyp ser posiekaną gorzką czekoladą, lekko dociskając składniki do środka. W ten sposób przygotuj drugą „czwórkę” fig (ZOBACZ).

5. Przełóż figi do dwóch naczyń (lub jednego większego) do zapiekania. Skrop całość oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 8 minut. Sery i czekolada powinny ładnie się roztopić.

Smacznego!

Figi zapiekane L_04

Figi zapiekane L_08