Flaugnarde porzeczkowy.

Flaugnarde to pieczony naleśnik, który wywodzi się z Périgord. Jedni uważają go za francuski odpowiednik dutch baby, drudzy za odmianę clafoutis. W praktyce jest każdym z nich po trochu. Przyjmie niemal każde owoce, niezależnie od sezonu, zarówno świeże, jak i mrożone. Dodaj jagody, śliwki, jeżyny, maliny, wiśnie, czereśnie, morele, porzeczki, gruszki, jabłka, agrest, a nawet rodzynki namoczone w koniaku, rumie lub brandy – każda wersja stanie się hitem! Zimą polecam upiec flaugnarde z jabłkami i calvadosem, smakuje naprawdę wyjątkowo. W wolnej chwili, kiedy nadejdzie jesień, postaram się podać mój przepis. Alkohol jest klasycznym składnikiem flaugnarde, ale jeśli wolisz go pominąć, dodaj na przykład czysty ekstrakt migdałowy lub waniliowy.

Flaugnarde, podobnie jak clafoutis, to przepis, po który warto sięgać szczególnie latem. Upieczony ze świeżymi owocami jest wymarzonym letnim śniadaniem albo deserem. Weekend, słońce, soczyście zielony ogród, taras zalany słońcem, słodki aromat pieczonych owoców wypełniający dom, śniadanie w porze obiadu, które może przeciągnąć się do kolacji, bo w wolny dzień nikt się nigdzie nie spieszy… To właśnie flaugnarde 🙂 Tak prosty, że aż wstyd nie upiec. Nie wymaga absolutnie żadnych kulinarnych umiejętności i zawsze się udaje. Upieczesz? 🙂

Flaugnarde porzeczkowy

Tuż po upieczeniu flaugnarde ma mało zwartą konsystencję. Podzielony na porcje w kilka minut po wyjęciu z piekarnika (jeszcze gorący) wygląda tak:

Flaugnarde porzeczkowy

Po schłodzeniu w lodówce (np. następnego dnia) można go kroić jak ciasto:

Flaugnarde porzeczkowy

Flaugnarde porzeczkowy – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

  • 600 g czarnej porzeczki (może być mrożona)
  • 6 jajek (zerówki, wolny wybieg)
  • 140 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 80 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 500 ml świeżego mleka (2% tłuszczu)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki ciemnego rumu (może być też kirsch, dowolna francuska eau-de-vie, aquavit, koniak, brandy, calvados, etc.)
  • 2-3 laski wanilii albo łyżka ekstraktu waniliowego
  • ghee lub masło klarowane to natłuszczenia formy

Flaugnarde porzeczkowy – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Dokładnie przebierz porzeczki, wyrzuć brzydkie, przepłucz pozostałe i usuń szypułki.
  3. Formę do zapiekania natłuść masłem. Rozsyp owoce na dnie naczynia tak, by utworzyły z grubsza jedną warstwę.
  4. W misce wymieszaj rózgą jajka, mąkę, erytrytol, sól i 1/3 mleka, tak by w cieście nie było grudek. Dodaj pozostałe mleko, rum, tonkę i wymieszaj. Ciasto powinno mieć płynną i gładką konsystencję (jak tutaj). Nie używaj miksera ani blendera. Flaugnarde będzie smaczniejszy, jeśli ciasto przygotujesz ręcznie.
  5. Zalej porzeczki ciastem i wstaw formę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 35-40 minut.
  6. Wyjmij flaugnarde z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygł.
  7. Najlepiej podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w dniu przygotowania. Flaugnarde można również wstawić na noc do lodówki i podać na zimno następnego dnia.

Flaugnarde porzeczkowy