Tapioka z owocami leśnymi – deserowe naleśniki.
Naleśniki z tapioki są bezglutenowe i wegańskie z natury, dzięki czemu powinny zainteresować w szczególności wszystkich dietetycznie wykluczonych. Tapioka doskonale sprawdza się na słono, a w wersji z owocami jest równie apetyczna. Spróbuj jej z owocami leśnymi i ricottą lub domowym labneh. Z uwagi na to, że owoce są kwaskowate, a sam naleśnik nie jest słodki, dodaję trochę miodu dla wzbogacenia smaku. Pamiętaj, by nie smażyć placków zbyt długo – w przeciwnym razie staną się twardawe. Wystarczą dwie minuty na jedną stronę i kilkanaście sekund na drugą.
Tapioka – co to jest?
Tym, którzy zdążyli zapomnieć, przypominam, że tapioka to przepyszny brazylijski naleśnik (placek) zrobiony wyłącznie ze skrobi z manioku. Podobnie, jak wiele innych potraw z manioku, stanowi dziedzictwo Indian i jeden z podstawowych produktów spożywczych w północnej i północno-wschodniej części Brazylii. Naleśnik z manioku jest również znakomitym zamiennikiem pieczywa – tak sycącym, że jedną większą sztuką albo dwiema mniejszymi spokojnie można się najeść, a możliwości w temacie łączenia tapioki z najróżniejszymi rodzajami nadzienia (na ostro i na słodko) są właściwie nieskończone. Poza tym, tapioka chłonie płyny z nadzienia jak gąbka, co dodatkowo wzbogaca jej smak.
Jak zrobić jednoskładnikowy brazylijski naleśnik?
Naleśnik ze sproszkowanego i uwodnionego manioku smaży się bez dodatku tłuszczu i cukru, po czym nadziewa czym dusza zapragnie. Sproszkowany maniok wsypuje się na patelnię, rozprowadza przy pomocy szpatułki po powierzchni (bez uklepywania), jako tako wygładza i… tyle. Wystarczy poczekać kilka minut, by proszek z manioku skleił się pod wpływem ciepła średnio rozgrzanej patelni, przybierając postać naleśnika. Taki naleśnik przewraca się na drugą stronę, podpieka przez chwilę i gotowe; można nakładać farsz.
Czytaj też:
Tapioka z owocami leśnymi – SKŁADNIKI na 6 sztuk:
- 500 g sproszkowanego i uwodnionego manioku – na 6 małych placków (zobacz)
- 6 kopiastych łyżek ricotty (tu: z owczego mleka)
- ok. 100 g jogurtu naturalnego bez cukru
- kilka garści świeżych malin
- kilka garści borówek
- miód kasztanowy (lub inny, jaki lubisz)
- trochę płatków migdałowych albo posiekanych orzechów
Tapioka z owocami leśnymi – PRZEPIS:
- Na suchą i średnio rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wsyp trochę uwodnionej skrobi z manioku (80 g na jeden naleśnik – używam patelni o średnicy 18 cm). Szpatułką rozprowadź proszek na patelni, by utworzył równą warstwę. Nie uklepuj.
- Smaż niezbyt długo (ok. 2 minuty). Poruszaj patelnią, by sprawdzić stan naleśnika – powinien być zwarty i przesuwać się lekko po powierzchni patelni. Przerzuć lub przełóż naleśnik na drugą stronę i smaż jeszcze przez chwilę. Gotowy naleśnik zdejmij na talerz. Przetrzyj patelnię papierowym ręcznikiem i w ten sam sposób usmaż kolejne placki.
- Po zakończeniu smażenia placków, na tej samej patelni upraż płatki migdałowe.
- Ricottę wymieszaj w misce z jogurtem.
- Na każdym placku z tapioki rozprowadź ricottę, po czym dodaj maliny i borówki.
- Porcje skrop miodem i posyp uprażonymi wcześniej płatkami migdałowymi.