Flaugnarde z żurawiną i Cointreau.
Jeszcze jeden przepis na przepyszny śniadaniowo-deserowy flaugnarde, który jest francuską wersją pieczonego naleśnika. Tym razem, zimowy. Z żurawiną, likierem pomarańczowym Cointreau i zamrożonymi latem węgierkami, które można zastąpić dowolnymi innymi owocami (jabłkami, gruszkami, etc.).
Flaugnarde można upiec w dwóch wersjach – cieńszy (jak np. flaugnarde ze śliwkami) lub bardziej puchaty (np. flaugnarde z czarną porzeczką), wybierając odpowiednio większe lub mniejsze naczynie do zapiekania. W większym naczyniu ciasto bardziej się rozleje, a gotowy flaugnarde wyrośnie mniej spektakularnie.
Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga absolutnie żadnych kulinarnych umiejętności. Ciastem bardzo podobnym do naleśnikowego zalewasz owoce i wstawiasz do piekarnika – tylko tyle wystarczy, by za jednym zamachem przygotować śniadanie dla całej rodziny; dla małej rodziny wystarczy nawet na 2 dni.
Używam drobnej żurawiny leśnej, która jest bardziej kwaśna i lekko goryczkowa. Jeżeli wolisz, możesz ją zastąpić słodszą żurawiną wielkoowocową. Alkohol jest klasycznym składnikiem, ale można go pominąć, dodając w zamian świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub ewentualnie czysty ekstrakt migdałowy lub waniliowy.
Flaugnarde z żurawiną i Cointreau – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
- ok. 1 – 1,2 kg owoców (tu: mrożone śliwki Węgierki bez pestek i żurawina leśna)
- 6 jajek (rozmiar M, zerówki, wolny chów)
- 140 g mąki owsianej bezglutenowej
- 80 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 500 ml świeżego mleka (2% tłuszczu)
- szczypta soli
- 3 łyżki Cointreau – likieru z gorzkich pomarańczy (może być też kirsch, dowolna francuska eau-de-vie, aquavit, koniak, rum, brandy, calvados, etc.)
- 1 ziarenko tonki, rozgniecione w moździerzu (zamiast tonki może być wanilia)
- ghee lub masło klarowane to natłuszczenia formy
Flaugnarde z żurawiną i Cointreau – PRZEPIS:
- Jeżeli używasz mrożonych owoców, odpowiednio wcześniej wyjmij je z zamrażarki.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
- Formę do zapiekania natłuść ghee lub masłem. Rozłóż owoce na dnie naczynia tak, by utworzyły z grubsza równą warstwę.
- W misce wymieszaj rózgą jajka, mąkę, erytrytol, sól i 1/3 mleka, tak by w cieście nie było grudek. Dodaj pozostałe mleko, likier z pomarańczy, tonkę lub wanilię i wymieszaj. Ciasto powinno mieć płynną i gładką konsystencję. Nie używaj miksera ani blendera. Flaugnarde będzie smaczniejszy, jeśli ciasto przygotujesz ręcznie.
- Zalej owoce ciastem i wstaw formę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut (grzanie góra – dół bez termoobiegu), aż ładnie się zetnie i zrumieni.
- Wyjmij flaugnarde z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygł.
- Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w dniu przygotowania albo wstaw do lodówki na noc i podaj na zimno następnego dnia. W drugim wariancie flaugnarde łatwiej pokroić na ładne kawałki.
waga owoców rozmrożonych???
czy zamiast mąki owsianej mogę dodać jakieś inne? czy proporcje się nie zmienią??
czy likier amaretto się nada????
Waga owoców świeżych lub rozmrożonych, nie ma to większego znaczenia (może odrobinę wahać się w każdą stronę). Może być mąka pszenna (jeżeli nie wykluczasz glutenu) lub na przykład jaglana czy kasztanowa; bezglutenowa owsiana jest jednak najlepszym zamiennikiem pszennej w takich przepisach, ponieważ ciasto ładnie rośnie. Likier – tak, może być dowolny.
a i jakiej wielkości powinna być forma do tego przepisu???
Kształt i wymiary formy mogą być różne, w każdym z przepisów na flaugnarde używam innej, a proporcje składników na ciasto są takie same: https://www.facetikuchnia.com.pl/tag/flaugnarde/
Wspaniały przepis, dziękuję ❤️