Flaugnarde z żurawiną i Cointreau.

Jeszcze jeden przepis na przepyszny śniadaniowo-deserowy flaugnarde, który jest francuską wersją pieczonego naleśnika. Tym razem, zimowy. Z żurawiną, likierem pomarańczowym Cointreau i zamrożonymi latem węgierkami, które można zastąpić dowolnymi innymi owocami (jabłkami, gruszkami, etc.).

Flaugnarde można upiec w dwóch wersjach – cieńszy (jak np. flaugnarde ze śliwkami) lub bardziej puchaty (np. flaugnarde z czarną porzeczką), wybierając odpowiednio większe lub mniejsze naczynie do zapiekania. W większym naczyniu ciasto bardziej się rozleje, a gotowy flaugnarde wyrośnie mniej spektakularnie.

Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga absolutnie żadnych kulinarnych umiejętności. Ciastem bardzo podobnym do naleśnikowego zalewasz owoce i wstawiasz do piekarnika – tylko tyle wystarczy, by za jednym zamachem przygotować śniadanie dla całej rodziny; dla małej rodziny wystarczy nawet na 2 dni.

Używam drobnej żurawiny leśnej, która jest bardziej kwaśna i lekko goryczkowa. Jeżeli wolisz, możesz ją zastąpić słodszą żurawiną wielkoowocową. Alkohol jest klasycznym składnikiem, ale można go pominąć, dodając w zamian świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy lub ewentualnie czysty ekstrakt migdałowy lub waniliowy.

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną i Cointreau – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:

  • ok. 1 – 1,2 kg owoców (tu: mrożone śliwki Węgierki bez pestek i żurawina leśna)
  • 6 jajek (rozmiar M, zerówki, wolny chów)
  • 140 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 80 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 500 ml świeżego mleka (2% tłuszczu)
  • szczypta soli
  • 3 łyżki Cointreau – likieru z gorzkich pomarańczy (może być też kirsch, dowolna francuska eau-de-vie, aquavit, koniak, rum, brandy, calvados, etc.)
  • 1 ziarenko tonki, rozgniecione w moździerzu (zamiast tonki może być wanilia)
  • ghee lub masło klarowane to natłuszczenia formy

Flaugnarde z żurawiną i Cointreau – PRZEPIS:

  1. Jeżeli używasz mrożonych owoców, odpowiednio wcześniej wyjmij je z zamrażarki.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. Formę do zapiekania natłuść ghee lub masłem. Rozłóż owoce na dnie naczynia tak, by utworzyły z grubsza równą warstwę.
  4. W misce wymieszaj rózgą jajka, mąkę, erytrytol, sól i 1/3 mleka, tak by w cieście nie było grudek. Dodaj pozostałe mleko, likier z pomarańczy, tonkę lub wanilię i wymieszaj. Ciasto powinno mieć płynną i gładką konsystencję. Nie używaj miksera ani blendera. Flaugnarde będzie smaczniejszy, jeśli ciasto przygotujesz ręcznie.
  5. Zalej owoce ciastem i wstaw formę do piekarnika. Piecz na środkowym poziomie przez ok. 45-50 minut (grzanie góra – dół bez termoobiegu), aż ładnie się zetnie i zrumieni.
  6. Wyjmij flaugnarde z piekarnika i odstaw na kilka minut, by lekko przestygł.
  7. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej, w dniu przygotowania albo wstaw do lodówki na noc i podaj na zimno następnego dnia. W drugim wariancie flaugnarde łatwiej pokroić na ładne kawałki.

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną

Flaugnarde z żurawiną