• 1 kg czereśni
  • 200 g jagód
  • 50 g suchej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • orzechy (np. pistacje) do dekoracji

Granita owocowa bez cukru to świetny, lekki i zdrowy deser na lato.

Granita, tak jak domowe lody i sorbety, doskonale sprawdza się podczas upałów, kiedy wraz ze wzrostem temperatury spada ochota na cokolwiek poza wodą mineralną i zimnymi, przynoszącymi nieco wytchnienia napojami lub małymi przekąskami.

Granita to coś w rodzaju odświeżającego, zmrożonego smoothie. Jej bazą są słodkie soczyste owoce, woda (zwłaszcza jeśli używasz mniej soczystych owoców) i ewentualnie cukier/miód/stewia/syrop klonowy (jeśli potrzebujesz). W tym przepisie używam ciemnych czereśni oraz jagód, których połączenie daje tak słodki i soczysty mus (ZOBACZ), że ani woda, ani dodatkowy słodzik nie są do niczego potrzebne.

Granita czeresniowa L_04

PRZEPIS:

1.Ugotuj kaszę jaglaną: wsyp do garnka, zalej wodą w proporcji ok. 3 części wody na 1 część kaszy. Doprowadź kaszę do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez ok. 12 minut. Wrzuć do garnka z kaszą olej kokosowy, pozwól mu się rozpuścić pod wpływem ciepła kaszy, wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia.

2. Dokładnie opłucz i wypestkuj/oczyść owoce. W blenderze zmiksuj jaglankę z owocami na gładki mus. Wstaw do lodówki na ok. 3 godziny (masa powinna być zimna).

3. Schłodzony mus przelej do dzieży do lodów (u mnie: KA) albo maszyny do lodów. Po odpowiednim czasie pracy dzieży (ok. 30 minut) przełóż masę do płytkiego pojemnika lub pudełka po lodach i wstaw do zamrażarki na ok. 2 godziny.

4. Porcje możesz posypać posiekanymi orzechami.

Pamiętaj, że granita – podobnie jak domowe sorbety i lody – dłużej przechowywana w zamrażarce dość mocno zamarza, dlatego przed podaniem trzeba wyjąć ją odpowiednio wcześniej, by nieco odtajała (na ok. 30 minut).

Smacznego!

Granita czeresniowa L_03

Granita czeresniowa L_02