- 500 g kaszy jaglanej
- 100 g pestek dyni
- 100 g nasion słonecznika
- 100 g orzechów włoskich
- 50 g ziarna konopi
- 50 g nerkowców
- 50 g orzechów pecan
- 50 g orzechów brazylijskich
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 100 g nasion siemienia lnianego
- 30 g amarantusa ekspandowanego (popping)
- 2 laski wanilii (albo 2 łyżeczki pasty z wanilii)
- 270 g miodu
Granola z kaszy jaglanej – w sam raz na zdrowe i pożywne śniadanie.
Domowa granola z kaszy jaglanej to bardzo dobra opcja zwłaszcza wtedy, kiedy do przygotowania bezglutenowej granoli nie chcesz używać bezglutenowych płatków owsianych (z czystego, certyfikowanego owsa), które wciąż są dość trudno dostępne, a jednocześnie znacznie droższe od zwykłych płatków owsianych (czyli takich, które nie mają certyfikatu glutenfree).
Do zrobienia granoli z jaglanki zainspirował mnie… mój własny przepis na BATONY MUSLI Z KASZĄ JAGLANĄ.
Kasza jaglana, która stanowi bazę jaglano-orzechowej granoli nie wymaga wcześniejszego gotowania – wystarczy, że upraży się w piekarniku, podobnie jak w przepisie na ww. BATONY. Uprażona jaglanka z orzechami i miodem bardzo przypomina w smaku znane wszystkim sezamki:-)
Jednym ze składników jest tu też surowe niełuskane ziarno konopi. Może dlatego granola jest tak uzależniająca?;-) A tak poważnie, ziarno konopi to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka. Ziarno konopi ma lekko orzechowy smak; nadaje się do jedzenia na surowo, prażenia, pieczenia i gotowania.
Gotowa granola ma postać grudek, które dodatkowo można pokruszyć na mniejsze kawałki.
Granola z kaszy jaglanej – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Wymieszaj w misce suche składniki: kaszę, pestki, nasiona, ziarno konopi (ZOBACZ), orzechy i amarantus.
- Wlej do miski płynny miód. Jeśli miód jest zbyt gęsty, lekko go podgrzej. Dodaj wanilię. Dokładnie wymieszaj – tak by miód pokrył całą suchą masę – ZOBACZ.
- Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (ZOBACZ) i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut w temperaturze 180 stopni. Co 10 minut wyjmij masę z piekarnika, przemieszaj łyżką i wstaw ponownie. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 140 stopni i piecz granolę jeszcze przez 15 minut.
- Wyjmij masę z piekarnika i odstaw na 15 minut do lekkiego ostygnięcia, po czym przełóż do dużego i w miarę płaskiego ceramicznego naczynia (dzięki temu upieczona masa po zastygnięciu nie przyklei się do papieru do pieczenia) .
- Kiedy masa całkiem wystygnie, rozdrobnij ją łyżką lub nożem na grudki pożądanej wielkości.
- Tak przygotowaną granolę możesz przechowywać przez kilka tygodni.
Smacznego!
Wygląda obłędnie, wreszcie się doczekałam!!! dziękuję:)
Nie powiem, podeszłam do tego przepisu raczej sceptycznie ale efekt mnie przekonał. Faktycznie, smakuje jak sezamki. Mega pyszna!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało!
Wygląda na mega chrupką ;)
Jest mega chrupka – jak sezamki:-)
REWELACJA
Nooo teraz to po-je-cha-łeś! ;)
Dlaczego?;-)
To chyba jest wypowiedź o pozytywnym wydźwięku;)
Świetna opcja śniadaniowa, zaskakująco dobra!
Czy kasze wczesniej sie gotuje?
Nie, tak jak napisałem w przepisie – kasza jaglana nie wymaga wcześniejszego gotowania – wystarczy, że upraży się w piekarniku. Uprażona jaglanka z orzechami i miodem bardzo przypomina w smaku znane wszystkim sezamki.
Hmmmmm domowa granola i do tego bezglutenowa – trzeba wypróbować :D
Będę robić, dzieci kazały;)
Bossska… Wczoraj zrobiona, a połowy już nie ma… Można chrupać samodzielnie, a podana z mlekiem migdałowym smakuje pysznie – mleko staje się miodowe…
Dokładnie tak:-) smacznego!
a czy nasiona konopi mogą być łuskane???
Tak
Naprawdę pyszna, gratuluję pomysłu, u mnie w domu zjedli ze smakiem wszyscy – nawet wiecznie kręcący nosem na wszelkie „wynalazki” mąż:)
Dzięki:-) To był mój bardzo spontaniczny eksperyment, a efekt wychodzi świetnie:-). Bardzo się cieszę, że rodzina doceniła przepis, pozdrawiam
Czy można zamiast miodu dodać syrop z agawy lub daktyli? Niestety miód jest na liście produktów „zakazanych” :-(
Niestety miód jest na liście produktów „zakazanych” :-(
Czy można zamiast miodu dodać syrop z agawy lub daktyli?
Można, oczywiście:-)
Omnomnom
Pyszności. Jest niesamowicie chrupka i miodowa, a ten miód rozpuszczający się w mleku…marzenie:)
Czy można dac też amarantusa (zwykłego, a nie popping) zamiast części jaglanej? Również się uprazy?
Tak, jak najbardziej:-)
Ta granola jest doskonała!!! Jak jaglane sezamki, pycha :D
Takie śniadanie to moje marzenie. Tylko kto mi upiecze?
To prosty przepis, zrób sama!;-)
Zrobiłam z drobnymi modyfikacjami (nie miałam orzechów pekan, brazylijskich i amarantusa i zapomniałam o wanilii, dałam za to suszoną żurawinę i ananasa). Wymiata. Nie spodziewałam się, że kasza jaglana sprawdzi się w granoli. Dzięki! :)
(pierwsza granola w życiu, mimo że przepisów na nią przewinęło mi się kilkadziesiąt… możesz czuć się dumny ;) )
A… mam takie pytanie. Z czym jeść granolę, przy założeniu, że nie z mlekiem i na ciepło?
Z czym chcesz:-) Np. z domowym musem owocowym albo sosem z sezonowych owoców (duszonych) na ciepło, chwilę po upieczeniu granoli. Nie używam mikrofali, ale jeśli komuś to nie przeszkadza, można ją też po prostu podgrzać przed podaniem. Zwierzęce mleko możesz zastąpić nie tylko musem czy sosem owocowym, ale też dowolnym mlekiem roślinnym albo świeżo wyciśniętym sokiem z owoców.
Polecam też kilka innych przepisów:
Mus: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/mus-owocowy-z-bialych-porzeczek-i-brzoskwin/ lub https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/bobofrut-mus-z-jablek-i-gruszek-bez-cukru/
Sos: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/duszone-owoce-sezonowe-z-creme-fraiche/, https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/lody-z-sera-plesniowego-i-orzechow-pecan-z-sosem-figowym/ lub https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/owoce-sezonowe-duszone-w-bialym-winie/
Dzięki za odpowiedź ;)) Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło: czy zamiast miodu można dać karob? jeśli tak, to ile?
Pozdrawiam.
Zamiast miodu można dać inny płynny składnik, np. w rodzaju organicznego czystego syropu z daktyli (bez dodatku cukru i innych słodzików). Ilość – bez zmian. Nie używałem dotąd płynnego karobu, nie wiem, czy ma jakieś dodatki ani jak jest wytwarzany, ale skoro chcesz – użyj.
Niestety postąpiłam dokładnie jak w Twoim przepisie (dorzuciłam surową kaszę) i granola, mimo że uprażona, i owszem kucha i pachnąca, ale jest twarda (a dokładnie kasza jest twarda. Niestety dla mnie to nie do zjedzenia, wyrzucam. Dodatkowo kaszę jaglaną zawsze należy płukać i parzyć wrzątkiem. Polecam jednak przepłukać, sparzyć kaszę i obgotować ją 10 min a następnie uprażyć. Pozdrawiam
Może użyłaś kaszy kiepskiej jakości? To przepis wielokrotnie sprawdzony i nie polecam nic w nim zmieniać. Granolę jaglaną wg tego przepisu piecze wiele osób, korzysta z niego m.in. rodzina Majlertów, od której wiem, że smakuje im bardzo. Jeżeli kasza jest dobrej jakości (certyfikowana jako organiczna) nie trzeba jej ani płukać, ani parzyć wrzątkiem. Ja nigdy tego nie robię. Gotowanie kaszy na potrzeby tego przepisu jest całkowicie bez sensu.