Grejpfrutowy Jaś – zimowa fasola.

Fasola Jaś i grejpfrut to doskonałe połączenie! Na tyle doskonałe, że w tym prostym przepisie nie potrzeba już niczego więcej. Słodko-kwaśny cytrus z delikatną goryczką nadaje daniu lekkości i świeżości. Wystarczy dodać trochę aromatycznych przypraw, doprawić całość oliwą extra vergine, i gotowe. A jeżeli w grejpfrutach przeszkadza Ci lekka goryczka, zamień je na słodsze cytrusy, na przykład na pomarańcze.

Sprawdź też przepis na Fasolę Jaś z pieczoną dynią.

Grejpfrutowy Jaś

Grejpfrutowy Jaś

Grejpfrutowy Jaś – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:

  • około 200 g fasoli Jaś
  • 2 czerwone grejpfruty
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • duża szczypta płatków łagodnej chili
  • szczypta soli Maldon
  • garść posiekanych listków natki kolendry
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Grejpfrutowy Jaś – PRZEPIS:

  1. Namocz fasolę: wsyp Jasia do miski, zalej wodą i odstaw na noc (co najmniej 12 godzin). Po tym czasie wylej wodę, przepłucz fasolę i ugotuj ją pod przykryciem do miękkości (około 60 minut).
  2. W tym czasie ostrym nożem okrój grejpfruty ze skórki i albedo. Owoce wyfiletuj (wykrój cząstki – zobacz), a z pozostałych części grejpfrutów dokładnie wyciśnij sok. Cząstki grejpfruta pokrój na połówki.
  3. Ugotowaną fasolę przełóż do głębokiej patelni i wlej sok z grejpfrutów. Podgotuj przez kilka minut, po czym dodaj sól, płatki chili i rozgnieciony w dłoniach czerwony pieprz. Przemieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
  4. Dodaj posiekaną natkę kolendry oraz cząstki grejpfruta. Przemieszaj i podziel na porcje, skrop oliwą, gotowe!

Grejpfrutowy Jaś

Grejpfrutowy Jaś