Grejpfrutowy Jaś – zimowa fasola.
Fasola Jaś i grejpfrut to doskonałe połączenie! Na tyle doskonałe, że w tym prostym przepisie nie potrzeba już niczego więcej. Słodko-kwaśny cytrus z delikatną goryczką nadaje daniu lekkości i świeżości. Wystarczy dodać trochę aromatycznych przypraw, doprawić całość oliwą extra vergine, i gotowe. A jeżeli w grejpfrutach przeszkadza Ci lekka goryczka, zamień je na słodsze cytrusy, na przykład na pomarańcze.
Sprawdź też przepis na Fasolę Jaś z pieczoną dynią.
Grejpfrutowy Jaś – SKŁADNIKI na 2 duże porcje:
- około 200 g fasoli Jaś
- 2 czerwone grejpfruty
- łyżeczka czerwonego pieprzu
- duża szczypta płatków łagodnej chili
- szczypta soli Maldon
- garść posiekanych listków natki kolendry
- oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
Grejpfrutowy Jaś – PRZEPIS:
- Namocz fasolę: wsyp Jasia do miski, zalej wodą i odstaw na noc (co najmniej 12 godzin). Po tym czasie wylej wodę, przepłucz fasolę i ugotuj ją pod przykryciem do miękkości (około 60 minut).
- W tym czasie ostrym nożem okrój grejpfruty ze skórki i albedo. Owoce wyfiletuj (wykrój cząstki – zobacz), a z pozostałych części grejpfrutów dokładnie wyciśnij sok. Cząstki grejpfruta pokrój na połówki.
- Ugotowaną fasolę przełóż do głębokiej patelni i wlej sok z grejpfrutów. Podgotuj przez kilka minut, po czym dodaj sól, płatki chili i rozgnieciony w dłoniach czerwony pieprz. Przemieszaj i zdejmij patelnię z ognia.
- Dodaj posiekaną natkę kolendry oraz cząstki grejpfruta. Przemieszaj i podziel na porcje, skrop oliwą, gotowe!