Fasola Jaś z pieczoną dynią.
Fasola Jaś z pieczoną dynią to zimowe jedzonko z najprostszych składników, dostępnych na każdym targu i w każdym supermarkecie. Ugotowaną uprzednio fasolę duszę z cebulą w białym wytrawnym winie z dodatkiem kiszonej cytryny. Kiszona cytryna zapewnia orzeźwiający kwaskowaty smak, który dodaje całości lekkości i świeżości, a zarazem doprawia całość na tyle, że nie ma potrzeby dodawać więcej soli. Jeżeli nie masz w zasięgu ręki kiszonych cytryn (przepis), uduś cebulę, dodając do niej trochę soli. Sos cebulowy ma być dość przejrzysty, dlatego dodaję do niego jedynie biały pieprz (Penja).
Butternut piecze się we frajerze błyskawicznie, bardzo ładnie się rumieni i idealnie mięknie. Pisałem o tym kilka razy, ale napiszę jeszcze raz: airfryer tak doskonale nadaje się do pieczenia warzyw w całości, że czasem mam wrażenie, że właśnie do tego celu powstało to urządzenie. W braku mini butternuta, upiecz połówkę dyni.
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki i dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlety, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, chleb, a nawet gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz! I to wszystko bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.
Pełną recenzję airfryera Wartmann znajdziesz w tym wpisie, a w RONIC ONLINE czeka na Ciebie kod rabatowy FACETIKUCHNIA, który działa na wszystkie produkty – w tym na airfryer Wartmann – i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: klik Rabat Ronic.
Fasola Jaś z pieczoną dynią – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- 1 bardzo mały butternut (około 500 g)
- 200 g fasoli Jaś
- 1-2 cebule cukrowe (w zależności od wielkości)
- ½ kiszonej cytryny z tego przepisu
- duża garść listków kolendry, grubo posiekanych
- duża garść koperku, posiekanego
- ½ łyżeczki białego pieprzu Penja, rozgniecionego w moździerzu
- duży kieliszek białego wytrawnego wina
- oliwa extra vergine
Fasola Jaś z pieczoną dynią – PRZEPIS:
- Namocz fasolę: wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na noc (co najmniej 12 godzin). Po tym czasie wylej wodę, przepłucz fasolę i ugotuj ją pod przykryciem (około 60 minut).
- Butternut obierz ze skórki i przekrój wzdłuż na ćwiartki. Usuń gniazdo nasienne. Kawałki dyni natrzyj oliwą i ułóż w koszyku airfryera. Piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
- W tym czasie w głębokiej patelni duś posiekaną cebulę wraz z drobno posiekaną kiszoną cytryną. Sól z cytryny sprawi, że cebula szybciej zmięknie i będzie się dusić, a nie smażyć.
- Gdy cebula zacznie mięknąć, wlej wino, dodaj fasolę i biały pieprz. Gotuj, aż wino odparuje, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj na patelnię świeże zioła i wlej trochę oliwy, wymieszaj.
- Upieczoną dynię podaj z fasolą, całość skrop oliwą, gotowe!