Bimbache Chivo 2021 DO El Hierro.

Bimbache Chivo 2021 DO El Hierro

Powiedzieć, że smakują nam cydry i wina Bimbache, to jak nic nie powiedzieć. Zresztą, w kontekście Bimbache pasuje nam właściwie wszystko. Nie tylko wina, ale też z lekka nonszalancki styl i poczucie humoru, którego niewątpliwie trzeba, by na przykład wprowadzony w tym roku na rynek blanc de noir (blan de nuar) nazwać Miguelito Jackson 🙂

Chivo to podstawowy biały blend Bimbache. „Chivo” w hiszpańskim oznacza kozę, stworzenie dość licznie występujące w krajobrazie El Hierro. Wino powstało z mieszanki gron kilku białych odmian endemicznych dla wyspy: Verijadiego Blanco, Bremajuelo, Gual (Boal), Malvasia i Moscatel, pochodzących z małej winnicy, położonej nad brzegiem Atlantyku w obrębie urokliwej sennej wioski Sabinosa, po nawietrznej stronie El Hierro. Winorośle posadzono około 20 lat temu na piaszczystej wulkanicznej glebie z niewielką ilością gliny, na wysokości 50 m npm, w odległości około 200 m od oceanu, czyli na tyle blisko, że ich owoce dosłownie mają sól z morskiej bryzy na skórce. Krzewy czerpią wilgoć z nocnych mgieł i wód gruntowych z opadów deszczu spływających z wyższych partii Pico de Malpaso, gdzie mniej więcej od wysokości 1200 m npm chmury i mgły utrzymują się przez większą część roku. Winifikacja w skrócie: owoce ze zrównoważonych upraw i ręcznego zbioru, delikatne kruszenie całych kiści winogron, fermentacja soku z samocieku z użyciem naturalnych drożdży, głównie w zbiornikach ze stali nierdzewnej (Malvasia fermentuje w dębowych beczkach), dojrzewanie na osadzie przez dziewięć miesięcy w kadziach ze stali nierdzewnej i neutralnych, jasno palonych beczkach z francuskiego dębu.

Chivo ma jasny złoty kolor. W aromacie tuż po otwarciu wyraźnie redukcyjne nuty (siarkowodór jak na czynnym wulkanie). Po pewnym czasie rozwijają się aromaty kiszonych jabłek, cytrusów, pigwy, drożdży i siana. Chivo to entry level, więc nie jest tak bogate, złożone i wyraziście cytrusowe jak (również kupażowane) Bimbache Blanco, ale ma wszystko to, co białe wino z El Hierro mieć powinno: świeżość, mineralność, świetną wysoką kwasowość, lekkie zasolenie, trwały posmak i jednoznacznie atlantycki charakter. Surowe, trochę nieokiełznane, bardzo dobre.

Nazwa: Bimbache Chivo 2021
Kraj: Hiszpania
Region: El Hierro
Rodzaj: wytrawne, białe
Szczepy: blend Verijadiego Blanco, Bremajuelo, Gual (Boal), Malvasia i Moscatel
Abv: 12,5%
Produkcja: około 4000 butelek

Bimbache Chivo 2021 DO El Hierro

Bimbache Chivo 2021 DO El Hierro