- 4 brzoskwinie (dowolne - pomarańczowe, ufo, lodowe)
- 4 duże garście poziomek
- 2 garście orzechów pecan
- 4 łyżeczki miodu tymiankowego
- trochę listków świeżego tymianku
- 1 łyżeczka pudru z rokitnika
- oliwa extra vergine
Grillowane brzoskwinie. Z poziomkami i miodem tymiankowym.
Grillowane owoce uwalniają niezwykłą słodycz i smakują wybornie, a brzoskwinie to jedne z najwdzięczniejszych owoców do grillowania. Dzięki wysokiej zawartości fruktozy grillowane brzoskwinie szybko i pięknie się karmelizują.
Najlepiej użyj dojrzałych i jednocześnie jeszcze w miarę twardych brzoskwiń – klasycznych pomarańczowych, lodowych albo płaskich białych brzoskwiń ufo. Dzięki temu pod wpływem temperatury nie zmiękną zbyt szybko, a skórka nie odejdzie od miąższu.
Poziomki to jeden z tych smaków dzieciństwa, który dziś stał się doznaniem niemal luksusowym. Kto ma poziomki w ogrodzie czy na działce, może uważać się za szczęściarza. Na targach czy w warzywniakach pojawiają się sporadycznie i często zaskakują ceną. Tak czy owak, w sezonie warto się na nie skusić, ponieważ ich smaku nie da się porównać z niczym innym. Poziomki dodają blasku każdemu, nawet najprostszemu deserowi.
W braku poziomek, możesz zastąpić je np. malinami, porzeczkami albo jagodami. To samo dotyczy orzechów pecan – w razie potrzeby zamiast nich użyj orzechów włoskich lub laskowych.
Całości dopełnia owocowy puder, który jest tu jednak głównie elementem dekoracyjnym. Puder z rokitnika – podobnie jak owoce rokitnika – nadaje deserowi fajnej kwaskowatej nuty. Możesz użyć dowolnego innego pudru z owoców (np. z żurawiny) albo zrobić puder samodzielnie w domu, korzystając z któregoś z moich przepisów, np. na puder z malin lub puder z brzoskwiń. Pudry można przechowywać w szczelnym szklanym pojemniku przez długi czas – przydają się do wielu potraw, nie tylko do deserów.
Sprawdź też:
Grillowane brzoskwinie – przepis:
- Porządnie rozgrzej patelnie grillowe. Używam dwóch patelni, ale jeśli dysponujesz tylko jedną, usmaż owoce w dwóch turach.
- Przetnij brzoskwinie na połowy, usuń pestki. Od strony przecięcia natłuść owoce odrobiną oliwy.
- Grilluj brzoskwinie z dwóch stron, aż zmiękną i utworzą się na nich wyraźne grillowe paski. Nie trzymaj brzoskwiń na ogniu zbyt długo – pilnuj, by się nie rozpadły i by nie odchodziła z nich skórka.
- Usmażone brzoskwinie ułóż na talerzu. Dodaj miód tymiankowy, orzechy i poziomki. Oprósz owocowym pudrem i posyp listkami tymianku.