• 1 świeży ananas
  • kilka plasterków szynki serrano lub prosciutto
  • 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżeczki miodu

Serrano lub prosciutto świetnie pasują do owoców.

Nie wiedzieć czemu, zwykle zestawia się je z melonem, choć przecież równie dobrze (a moim zdaniem nawet lepiej, przynajmniej jeśli wziąć pod uwagę dostępne w PL, często niezbyt smaczne, melony) szynka będzie pasować do arbuza, gruszki czy (koniecznie świeżego, nigdy z puszki, ananasa).

Smażony, pieczony lub grillowany ananas nabiera dodatkowego, fajnego posmaku.

PRZEPIS:

  1. Odetnij od ananasa górną część z liśćmi oraz spód, a następnie nożem oddziel skórę od miąższu. Obrany ananas przekrój wzdłuż na pół, a każdą połowę (w zależności od wielkości owocu) pokrój wzdłuż na kolejne 3-4 części. Następnie, usuń twardszy środek, pozostawiając sam miękki i słodki miąższ.
  2. Każdy kawałek ananasa owiń plastrem szynki.
  3. Smaż ananasy na mocno rozgrzanej patelni grillowej.
  4. W tym czasie przygotuj dressing – wymieszaj sok z połowy pomarańczy z miodem.
  5. Gotowego ananasa podawaj skropionego dressingiem.