Halibut ze smażonym ryżem.
Halibut z przepysznym, super aromatycznym ryżem wzbogaconym drobno siekanymi warzywami, ziołami i portugalską kiełbasą Moira, którą przywiozłem z Lamego w Douro. Delikatny, kremowy halibut stanowi fajny kontrast dla konkretnego i bogatego ryżu.
Ryż podany z drobno posiekanymi warzywami lub kiełbasą to w Portugalii popularny dodatek do potraw, który najczęściej serwowany jest gotowany; w mojej wersji – smażony. Duży filet z halibuta możesz podzielić na cztery zgrabne porcje, pamiętając, że filet z cieńszej ogonowej strony usmaży się szybciej. Rybę możesz ugotować też na parze.
Halibuta możesz zastąpić inną rybą o białym mięsie, na przykład dorszem/dorszem skrei, który sprawdzi się tu doskonale. W razie potrzeby zamiast Moiry użyj chorizo – ma inną strukturę i ostrzejszy smak, ale jest równie mocno aromatyczne i też fajnie doprawi ryż; możesz również zrezygnować z dodatku mięsa, smak ryżu na tym nie straci (zobacz przepis).
Halibut ze smażonym ryżem – SKŁADNIKI na 4 porcje:
- duży (ok. 800 g) filet z halibuta, bez skóry
- 200 g tajskiego ryżu jaśminowego albo Basmati
- 100 g kiełbasy Moira, opcjonalnie
- 1-2 marchewki, w zależności od wielkości
- 2-3 duże szalotki
- papryka ramiro (albo zwykła)
- 2 garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
- duża garść posiekanego koperku
- garść posiekanej kolendry lub pietruszki
- łyżeczka ziół prowansalskich
- po 1/2 łyżeczki pieprzu, kminu rzymskiego i nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- trochę zielonego pieprzu z zalewy
- oliwa extra vergine
- ghee (albo masło)
Halibut ze smażonym ryżem – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
- Filet z halibuta podziel na cztery części.
- Marchew, paprykę i kiełbasę posiekaj w drobną kostkę. Drobno posiekaj obrane szalotki i oliwki.
- W głębokiej patelni podduś na oliwie marchewki, aż zaczną mięknąć, po czym dodaj szalotki, kiełbasę i paprykę. Smaż przez kilka minut. Dodaj oliwki, suszone zioła oraz przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę.
- Dodaj ryż i, co pewien czas mieszając smaż, aż zacznie lekko przywierać do dna patelni.
- Zdejmij ryż z ognia, wlej do niego trochę oliwy i dodaj posiekane świeże zioła (koperek, kolendra).
- W tym czasie na ghee (lub maśle) usmaż rybę z dwóch stron, poczynając od strony skóry. Halibut jest bardzo delikatny i smaży się błyskawicznie, powinny wystarczyć mu dosłownie 2 minuty z jednej oraz około 1 minuta z drugiej strony.
- Halibut podaj z ryżem. Całość skrop oliwą i posyp odrobiną marynowanego zielonego pieprzu.