Halibut ze smażonym ryżem.

Halibut z przepysznym, super aromatycznym ryżem wzbogaconym drobno siekanymi warzywami, ziołami i portugalską kiełbasą Moira, którą przywiozłem z Lamego w Douro. Delikatny, kremowy halibut stanowi fajny kontrast dla konkretnego i bogatego ryżu.

Ryż podany z drobno posiekanymi warzywami lub kiełbasą to w Portugalii popularny dodatek do potraw, który najczęściej serwowany jest gotowany; w mojej wersji – smażony. Duży filet z halibuta możesz podzielić na cztery zgrabne porcje, pamiętając, że filet z cieńszej ogonowej strony usmaży się szybciej. Rybę możesz ugotować też na parze.

Halibuta możesz zastąpić inną rybą o białym mięsie, na przykład dorszem/dorszem skrei, który sprawdzi się tu doskonale. W razie potrzeby zamiast Moiry użyj chorizo – ma inną strukturę i ostrzejszy smak, ale jest równie mocno aromatyczne i też fajnie doprawi ryż; możesz również zrezygnować z dodatku mięsa, smak ryżu na tym nie straci (zobacz przepis).

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • duży (ok. 800 g) filet z halibuta, bez skóry
  • 200 g tajskiego ryżu jaśminowego albo Basmati
  • 100 g kiełbasy Moira, opcjonalnie
  • 1-2 marchewki, w zależności od wielkości
  • 2-3 duże szalotki
  • papryka ramiro (albo zwykła)
  • 2 garście oliwek Kalamata, wypestkowanych
  • duża garść posiekanego koperku
  • garść posiekanej kolendry lub pietruszki
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • po 1/2 łyżeczki pieprzu, kminu rzymskiego i nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • trochę zielonego pieprzu z zalewy
  • oliwa extra vergine
  • ghee (albo masło)

Halibut ze smażonym ryżem – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 
  2. Filet z halibuta podziel na cztery części.
  3. Marchew, paprykę i kiełbasę posiekaj w drobną kostkę. Drobno posiekaj obrane szalotki i oliwki.
  4. W głębokiej patelni podduś na oliwie marchewki, aż zaczną mięknąć, po czym dodaj szalotki, kiełbasę i paprykę. Smaż przez kilka minut. Dodaj oliwki, suszone zioła oraz przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę.
  5. Dodaj ryż i, co pewien czas mieszając smaż, aż zacznie lekko przywierać do dna patelni.
  6. Zdejmij ryż z ognia, wlej do niego trochę oliwy i dodaj posiekane świeże zioła (koperek, kolendra).
  7. W tym czasie na ghee (lub maśle) usmaż rybę z dwóch stron, poczynając od strony skóry. Halibut jest bardzo delikatny i smaży się błyskawicznie, powinny wystarczyć mu dosłownie 2 minuty z jednej oraz około 1 minuta z drugiej strony.
  8. Halibut podaj z ryżem. Całość skrop oliwą i posyp odrobiną marynowanego zielonego pieprzu.

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem

Halibut ze smażonym ryżem