• 200 g czarnej soczewicy
  • garść pistacji
  • garść orzechów włoskich
  • garść orzechów pecan
  • garść suszonej miechunki
  • garść jagód goji
  • garść suszonych wiśni
  • garść suszonych czarnych porzeczek
  • garść plasterków suszonego jabłka
  • 40 g skórki pomarańczowej z syropu (domowej roboty)
  • 3 łyżki syropu daktylowego (albo miodu)
  • 2 czerwone pomarańcze (mogą być zwykłe)
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (lub roztartego w moździerzu)
  • nierafinowany olej kokosowy do smażenia

Czarna soczewica z bakaliami i pomarańczą.

Czarna soczewica (beluga) to nie tylko mój ulubiony typ soczewicy, ale również jej bardzo uniwersalna pod względem możliwych zastosowań odmiana.

Świetnie pasuje na przykład do potraw na słodko i nietypowych deserów.

Wystarczy trochę orzechów i innych bakalii (za którymi – jak niejednokrotnie już wspominałem – po prostu przepadam), korzenne przyprawy (uwielbiam!) i pyszne danie gotowe.

Użyłem kwaskowatych suszonych wiśni i czarnej porzeczki, które znakomicie kontrastują ze słodką nutą tego dania, ale możesz też śmiało sięgnąć po dowolne inne dodatki, takie, jakie lubisz – morele, rodzynki, żurawinę, śliwki, gruszki, nerkowce, orzechy laskowe, brazylijskie, migdały czy nawet pestki dyni.

Do dosłodzenia soczewicy – jeśli chcesz – możesz oczywiście użyć miodu, a do smażenia – masła. Bez ich użycia (tak jak w mojej wersji) przepis jest wegański.

Soczewica z bakaliami L_03

Soczewica z bakaliami L_05

PRZEPIS:

  1. Przepłucz soczewicę i przełóż do garnka. Wlej wodę (w proporcji 1 część soczewicy na 2 części wody) i gotuj, aż zmięknie, ale nie zacznie się rozpadać. Najlepsza będzie lekko al dente. Powinno wystarczyć na to max. 15 minut albo nieco dłużej w zależności od rodzaju soczewicy.
  2. Odcedź soczewicę z nadmiaru wody i przełóż na dużą rozgrzaną patelnię z rozpuszczonym olejem kokosowym.
  3. Smaż soczewicę przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, po czym dodaj syrop daktylowy i smaż jeszcze 2-3 minuty, aż soczewica nabierze lekkiej chrupkości.
  4. Dodaj orzechy, suszone owoce i drobno pokrojoną skórkę pomarańczową, wymieszaj i smaż 2-3 minuty. Następnie wlej sok z jednej pomarańczy, dodaj gałkę, kardamon i ziele angielskie. Duś kolejne 2 minuty.
  5. Nożem okrój pomarańczę ze skóry i białych błon, pokrój w plastry, a następnie na mniejsze kawałki. Dodaj na patelnię pod sam koniec duszenia.
  6. Podawaj od razu.

Soczewica z bakaliami L_04