- 200 g jarmużu
- 200 g fasoli (tu: piękny Jaś)
- 150 g wędzonych śliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- masło i olej rzepakowy do smażenia
- kawałek oscypka (2-3 plastry na porcję)
Fizoły, czyli przepyszne góralskie danie z fasoli i suszonych wędzonych śliwek.
Skanowanie Internetu przyniosło niejednoznaczne wyniki, jeśli chodzi o właściwy sposób przyrządzania tej potrawy. Punktem wspólnym okazała się jedynie fasola; można natrafić również na wersje z ziemniakami, śmietaną, kaszą, ale za to bez śliwek, o ekstrawaganckim jarmużu nie wspominając.
Fizoły z jarmużem i wędzonymi śliwkami to sprawdzona receptura pewnej babci – Góralki spod samiuśkich Tater:-). Babcia Góralka z całą pewnością wie lepiej niż jakieś tam internety. Starałem się odtworzyć przepis (dość enigmatyczny, bo przekazany bez podania konkretnych ilości składników) możliwie wiernie. Nie można wykluczyć, że Babcia mogłaby mieć pewne zastrzeżenia czy uwagi, ale cóż… Podjąłem wyzwanie i bardzo nam smakowało, więc sukces jest;-)
Użyłem tu wędzonego oscypka z dodatkiem mleka owczego (20%). Warto też (zgodnie z przepisem) użyć wędzonych śliwek (najlepszych jakie znajdziesz, miękkich i aromatycznych). Ich smaku nie da się porównać ze zwykłymi suszonymi śliwkami kalifornijskimi. Rewelacyjny efekt gwarantowany!
Dodatkowa uwaga: jeśli dysponujesz jarmużem o naprawdę twardych i dość grubych liściach, warto wcześniej go zblanszować, by nieco zmiękł przed wrzuceniem na patelnię.
PRZEPIS:
- Namocz fasolę przez noc: wsyp do miski, zalej wodą i odstaw na 12 godzin.
- Ugotuj fasolę (przez ok. 60 minut, w razie potrzeby nieco dłużej).
- W tym czasie usuń z liści jarmużu twarde łodygi. Umyte liście porwij na mniejsze kawałki.
- W głębokim rondlu rozpuść masło, dodaj jarmuż i smaż mieszając.
- Po chwili dodaj do jarmużu ząbki czosnku roztarte płaską stroną noża wraz z solą.
- Dodaj jeszcze szczyptę soli i smaż jarmuż – mieszając – co jakiś czas, aż liście zmiękną.
- Dodaj ugotowaną i odcedzoną fasolę oraz śliwki pokrojone na spore kawałki. Dopraw całość pieprzem i smaż jeszcze przez chwilę, co jakiś czas mieszając, tak by śliwki podgrzały się na patelni.
- W międzyczasie na mocno rozgrzanej patelni grillowej usmaż z dwóch stron plastry oscypka (przed smażeniem posmaruj je niewielką ilością oleju).
- Fizoły podawaj z grillowanym oscypkiem.
Fizoły? Nigdy nie słyszałam, ale prezentują się bardzo apetycznie :)
Wow, wygląda świetnie
Bardzo mi się podoba, zapisane do wykorzystania
O, rewelka!!
Bardzo ładne zdjęcia:)
Gdzie można dostać wędzone śliwki?
Kupiłem pod Halą Mirowską w Wawie.
Podoba mi się, zrobię jak tylko dorwę jarmuż
Bardzo fajne
Nie miałam pojęcia, że górale jedzą takie rzeczy!
Zajebisty wege-przepis, wystarczy pominąć ser ;)
super pomysł na fasolę i jarmuż
Wypróbuję
Tego nie znałam, wygląda bardzo apetycznie
Tak wygląda apetycznie, oryginalna nazwa!
Bardzo ciekawe danie
You made my day:)
Świetne wegańskie danie, nie miałam pojęcia, że górale mają takie dania w repertuarze
Najlepszy sposób na jarmuż i fasolę, jakiego kiedykolwiek próbowałam, mega!
Bardzo ładnie wygląda :)
Bardzo fajne połączenie. Fasolę jem rzadko, ale fizoły bardzo mi smakowały. Nie wiedziałam, że górale jedzą takie rzeczy;)
:-)
Wygląda doskonale, muszę to zrobić
Można coś takiego zjeść w jakiejś restauracji w Zakopanem?
Fajne, rzadko jem fasolę, a tu mi pasuje, pozdrawiam
Były dziś na obiad, tylko wegańskie – z tofu zamiast sera, MEGA DOBRE
Doskonałe :)
Ciekawie ti brzmi trzeba przyznać
Uwielbiam zarówno jarmuż, jak i fasolę więc na pewno to zrobię:)