• 6 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • łyżka startego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Frittat nigdy dość – przed Wami kolejna jajeczna wariacja. Szczypiorek pasuje do jajek doskonale, a jeśli nie macie ochoty na zabawę z frittatą, wzbogaćcie nim zwykłą jajecznicę. Będzie pyszna.

1. Posiekajcie szczypiorek.

2. Wbijcie do miski sześć jajek, utrzyjcie do nich łyżkę parmezanu, dodajcie sól i pieprz, a całość dobrze wymieszajcie trzepaczką. Dodajcie szczypiorek i jeszcze raz zamieszajcie.

3. Wlejcie masę jajeczną na rozgrzaną patelnię.

4. Gdy spód frittaty się zetnie, zsuńcie ją na duży talerz, przykryjcie go patelnią i odwróćcie na drugą stronę. Tę czynność najlepiej wykonać, gdy na wierzchu omletu nie będzie już zbyt wiele płynnej masy jajecznej. By osiągnąć taki stan, można lekko ‘ponadrywać’ łopatką frittatę na krawędziach, tak by nadmiar masy spłynął pod jej spód. Pozwólcie omletowi się ściąć, i dopiero wtedy zsuńcie frittatę na talerz i obróćcie na drugą stronę.

5. Smażcie przez chwilę frittatę z drugiej strony; gotową zsuńcie na talerz.

6. Podzielcie frittatę na części, przełóżcie na talerze i podawajcie z sałatką (przykładowy przepis na sałatkę znajdziecie TUTAJ).