- Składniki na 1 kg domowej granoli (ok. 20 porcji):
- 200 g gorzkiej czekolady (tu: kuwertura czekoladowa Callebaut 80% kakao)
- 60 g orzechów brazylijskich
- 50 g jagód inkaskich
- 100 g jagód goji
- 200 g płatków owsianych bezglutenowych (Provena)
- 60 g nasion słonecznika
- 20 g ekspandowanego amarantusa
- 100 g mąki migdałowej (albo mielonych migdałów)
- 160 g daktyli izraelskich Medjoul
- 6 łyżek nierafinowanego bio oleju kokosowego
- 2 kopiaste łyżki kakao (tu: surowe kakao Surovital)
Świetna domowa granola czekoladowa z bogactwem bakalii najlepszej jakości.
To najprostszy przepis na domowę granolę, do przygotowania której nie potrzeba nawet piekarnika.
Samodzielne przygotowanie granoli w domu to najlepszy sposób na zdrową mieszankę śniadaniową – taką, której skład niczym nieprzyjemnym Cię nie zaskoczy.
Granola jest przepyszna, warto jednak dozować ją sobie z umiarem, bowiem 100 g tej wypasionej bakaliowo-orzechowo-czekoladowej mieszanki śniadaniowej liczy sobie ok. 540 kcal.
Jeśli muesli czy granola mają być zdrowym posiłkiem, nie powinno się spożywać ich w nadmiarze.
Granola jest bezglutenowa i (poza gorzką czekoladą) nie zawiera cukru ani innych słodzików.
Sprawdź też inne przepisy na granolę:
PRZEPIS:
1. Orzechy brazylijskie upraż w piekarniku albo na suchej teflonowej patelni. Pozbądź się skórek, które odejdą od orzechów podczas prażenia.
2. Orzechy posiekaj. Daktyle wypestkuj i pokrój na małe kawałki.
3. Wszystkie bakalie, płatki owsiane, mąkę migdałową oraz kakao wymieszaj dokładnie w misce (ZOBACZ).
4. W niedużym rondlu podgrzej i rozpuść gorzką czekoladę oraz nierafinowany olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie do pełnego połączenia składników.
5. Zawartość rondla przelej do miski z wymieszanymi suchymi składnikami. Mieszaj dokładnie do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
6. Przełóż masę do płaskiego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia i ugnieć.
7. Wstaw do lodówki na ok. 4-5 godzin (albo na całą noc). Po wyjęciu masy z lodówki pokrusz ją w dłoniach w grudki i przełóż do szklanego pojemnika. Podawaj na śniadanie w niewielkich porcjach (ok. 50 g na osobę).
Smacznego!
Uwielbiam domowe granole, ta wyglada cudownie!!!
Domowa granola – najlepsza!:-)
Na pewno nie poprzestałbym na porcji 50g, choć to duża dawka energii, ale ja osobiście na śniadanie muszę się dobrze nasycić.
Każdemu wedle potrzeb :-)
Rewelacyjny pomysł! W jedno popołudnie można zmajstrować zdrowe, obłędnie pyszne śniadania na dłuższy czas, które się raczej zbyt szybko nie znudzą :D można pominąč/ew. czymś zastąpić ekspandowany amarantus? Wprawdzie nie znam się na tym, ale wydaje mi się tak na zdrowy chłopski rozum, że ważnej roli w tym przepisie jego obecność nie odgrywa, a nie mam zielonego pojęcia gdzie toto dostać :D
Można pominąć;-)
Właśnie! Przepraszam za spam, miałem zapytać głównie o to ile można ją przechowywać, a o amarantus tak zagaić przy okazji, i… chyba zapomniałem :D
Do oporu:-)
Dzięki bardzo :) pierwsza porcja z wielu już gotowa :D