• Składniki na 1 kg domowej granoli (ok. 20 porcji):
  • 200 g gorzkiej czekolady (tu: kuwertura czekoladowa Callebaut 80% kakao)
  • 60 g orzechów brazylijskich
  • 50 g jagód inkaskich
  • 100 g jagód goji
  • 200 g płatków owsianych bezglutenowych (Provena)
  • 60 g nasion słonecznika
  • 20 g ekspandowanego amarantusa
  • 100 g mąki migdałowej (albo mielonych migdałów)
  • 160 g daktyli izraelskich Medjoul
  • 6 łyżek nierafinowanego bio oleju kokosowego
  • 2 kopiaste łyżki kakao (tu: surowe kakao Surovital)

Świetna domowa granola czekoladowa z bogactwem bakalii najlepszej jakości.

To najprostszy przepis na domowę granolę, do przygotowania której nie potrzeba nawet piekarnika.

Samodzielne przygotowanie granoli w domu to najlepszy sposób na zdrową mieszankę śniadaniową – taką, której skład niczym nieprzyjemnym Cię nie zaskoczy.

Granola jest przepyszna, warto jednak dozować ją sobie z umiarem, bowiem 100 g tej wypasionej bakaliowo-orzechowo-czekoladowej mieszanki śniadaniowej liczy sobie ok. 540 kcal.

Jeśli muesli czy granola mają być zdrowym posiłkiem, nie powinno się spożywać ich w nadmiarze.

Granola jest bezglutenowa i (poza gorzką czekoladą) nie zawiera cukru ani innych słodzików.

Sprawdź też inne przepisy na granolę:

MUESLI I GRANOLA - PRZEPISY

Granola czekoladowa L_06

PRZEPIS:

1. Orzechy brazylijskie upraż w piekarniku albo na suchej teflonowej patelni. Pozbądź się skórek, które odejdą od orzechów podczas prażenia.

2. Orzechy posiekaj. Daktyle wypestkuj i pokrój na małe kawałki.

3. Wszystkie bakalie, płatki owsiane, mąkę migdałową oraz kakao wymieszaj dokładnie w misce (ZOBACZ).

4. W niedużym rondlu podgrzej i rozpuść gorzką czekoladę oraz nierafinowany olej kokosowy. Wymieszaj dokładnie do pełnego połączenia składników.

5. Zawartość rondla przelej do miski z wymieszanymi suchymi składnikami. Mieszaj dokładnie do momentu, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

6. Przełóż masę do płaskiego naczynia, wyłożonego papierem do pieczenia i ugnieć.

7. Wstaw do lodówki na ok. 4-5 godzin (albo na całą noc). Po wyjęciu masy z lodówki pokrusz ją w dłoniach w grudki i przełóż do szklanego pojemnika. Podawaj na śniadanie w niewielkich porcjach (ok. 50 g na osobę).

Smacznego!

Granola czekoladowa L_01

Granola czekoladowa L_04

Granola czekoladowa L_03

Granola czekoladowa L_02