• 2 piersi z kurczaka
  • 5-6 mini cukinii
  • garść świeżych liści mięty
  • trochę musztardy francuskiej
  • pół lub cała papryczka chilli
  • 1/2 cytryny
  • trochę pestek słonecznika
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz,
  • mielona ostra papryka

Sałatkę do kurczaka przygotowałem z surowej młodej cukinii. Pod wpływem dressingu cukinia mięknie i staje się bardzo delikatna. Świetnie komponuje się z miętą i chilli.

1. Umyte mini cukinie pokrójcie na cienkie paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Sam środek miąższu wyrzućcie.

2. Do cukinii dodajcie listki mięty.

3. Przygotujcie dressing: wymieszajcie kilka łyżeczek musztardy francuskiej z oliwą i sokiem z połowy cytryny oraz posiekaną papryczką chilli (bez pestek).

4. Wlejcie dressing do sałatki, wymieszajcie i odstawcie.

5. Piersi z kurczaka przekrójcie wzdłuż na dwa cieńsze kotlety. Oprószcie je przyprawami wg uznania (sól, pieprz, papryka), a następnie przyprawy dokładnie wetrzyjcie w mięso.

6. Rozgrzejcie mocno patelnię grillową i usmażcie kotlety.

7. Przełóżcie kurczaka na talerze i dołóżcie porcje sałatki. Posypcie sałatkę odrobiną ziaren słonecznika.