• 100 g komosy ryżowej (tu: czerwona)
  • ok. 200 g świeżego ananasa
  • mała kiść winogron
  • 2 garście malin (poza sezonem mogą być mrożone)
  • pestki z 1/2 lub 1 owocu granatu
  • wanilia

Komosa ryżowa z owocami.

Quinoa (komosa ryżowa) – zwana też złotem Inków, boliwijskim prosem czy ryżem peruwiańskim – zawiera więcej wapnia niż mleko i jest bogatsza w wartościowe tłuszcze niż jakiekolwiek inne ziarna.

Quinoa z owocami (na słodko, choć bez cukru) to pyszna, szybka i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej śniadaniowej owsianki, którą przygotujesz dosłownie w kwadrans. Wystarczy tylko ugotować komosę, dodać do niej świeże lub mrożone owoce albo na przykład bakalie, opcjonalnie – przyprawy, i gotowe. Co więcej, zarówno komosę, jak i owoce lub inne dodatki możesz przygotować dzień wcześniej – wtedy śniadanie zajmie Ci dosłownie chwilę.

Komosa z owocami L_02

PRZEPIS:

1. Komosę ryżową przepłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w proporcji 1 część komosy na 2 części wody (12 minut).

2. Winogrona umyj i pokrój na kawałki. Ananasa obierz skóry: odetnij górną część z liśćmi oraz spód, ułóż ananasa pionowo, a następnie nożem oddziel skórę od miąższu. Obranego ananasa przekrój wzdłuż na pół. Połówkę ananasa pokrój wzdłuż na kolejne części, usuń twardy środek i pokrój miąższ na kawałki. Wydobądź pestki z granatu.

3. Odcedź komosę, dodaj owoce i wanilię, wymieszaj i gotowe. Moim zdaniem owoce są wystarczająco słodkie, ale jeśli wolisz słodsze smaki, całość możesz dosłodzić ulubionym słodzidłem (miód, stewia, naturalny syrop daktylowy, etc.).

Smacznego!

Komosa z owocami L_06

Komosa z owocami L_08