- 8 przegrzebków
- 8 plasterków boczku
- 8 gałązek rozmarynu
- 2 garście kiełków buraka
- mały kawałek dyni piżmowej (butternut)
- ok. 1/4 świeżego ananasa
- 1/2 owocu granatu
- 1 łyżeczka miodu
- 2/3 kieliszka wina (tu: słodki Moscato Jacob’s Creek)
- trochę tonki (albo gałki muszkatołowej)
- 1/2 łyżeczki czystej sproszkowanej wanilii (albo 1 laska wanilii)
- pieprz
- olej i masło do smażenia
Przegrzebki smażone z karmelizowaną dynią i ananasem, podane z kiełkami buraka, pestkami granatu i sosem na bazie słodkiego wina oraz wanilii.
Przegrzebki (małże Św. Jakuba) to owoce morza, które najlepiej komponują się ze słodką nutą, a właśnie na niej zależało mi w tym przepisie. Ponadto, świetnie korespondują z tonką oraz wanilią. Boczek nadaje małżom dodatkowego smaku i aromatu oraz – nawet przy nieco dłuższym smażeniu na patelni – pozwala zachować idealną soczystość i delikatność przegrzebków.
Wykałaczki z rozmarynu pełnią nie tylko funkcję dekoracyjną, ale także dodają potrawie dodatkowej nuty smakowej – rozmarynowy aromat przechodzi zarówno do boczku otulającego przegrzebki, jak i do dopełniającego danie sosu.
Z tak przyrządzonymi przegrzebkami znakomicie współgra karmelizowana dynia oraz słodki ananas. Zamiast kiełków z buraka w razie potrzeby możesz użyć innych kiełków albo rukoli lub roszponki.
Zwykle do deglasacji patelni i późniejszego przyrządzenia sosu używam win wytrawnych. Tu jednak potrzebowałem smaku słodszego, sięgnąłem więc po słodki Moscato Jacob’s Creek, dodając do wina wanilię i niewielką ilość miodu. Choć zdecydowanie wolę wina wytrawne, Moscato okazało się również trafionym uzupełnieniem gotowego dania – w tym przypadku zasada, wedle której do potrawy należy podać to samo wino, które zostało wykorzystane do jego przygotowania, w pełni zachowuje aktualność.
PRZEPIS:
- Przygotuj ‚wykałaczki’ z rozmarynu. W tym celu usuń większość listków rozmarynu z gałązek, pozostawiając tylko listki na końcu każdej gałązki. Usunięte listki rozmarynu wykorzystaj do przyrządzenia innego dania.
- Każdy przegrzebek owiń ciasno plastrem boczku. Jeśli plasterki boczku są zbyt szerokie, przytnij je wcześniej tak, by ich szerokość odpowiadała wielkości przegrzebka. Owinięte boczkiem przegrzebki przekłuj na wylot wykałaczkami z rozmarynu – dzięki temu boczek będzie dobrze trzymać się małży (ZOBACZ).
- Nożyczkami odetnij wystające z małży końcówki łodyżek rozmarynu bez listków. Przegrzebki oprósz świeżo zmielonym pieprzem i tonką (albo – w braku tonki – gałką muszkatołową).
- Dynię (część bez gniazda nasiennego) pokrój w plastry, a następnie w słupki o grubości frytek. Usuń skórkę i pokrój dynię w niewielką kostkę.
- Odetnij górną i dolną część ananasa, ostrym nożem obierz go ze skóry. Przekrój ananasa wzdłuż na pół, a jedną z połówek przekrój wzdłuż na ćwiartki. Usuń twardą środkową część owocu i pokrój go w kostkę mniej więcej wielkości kostek dyni.
- Wydobądź pestki z granatu. Możesz to zrobić przytrzymując połówkę granatu nad dużą miską i uderzając łyżką w skórkę – w ten sposób pestki bardzo łatwo wypadną prosto do miski.
- Rozgrzej patelnię, wlej trochę oleju i wrzuć kawałki dyni. Usmaż kostki dyni, aż pięknie zrumienią się i skarmelizują z każdej strony. Zdejmij je z patelni.
- W razie potrzeby dodaj trochę więcej oleju i wrzuć ananas. Podsmaż go, aż zmięknie, a kawałki ładnie się skarmelizują. Zdejmij je z patelni.
- Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć spory kawałek masła i usmaż przegrzebki. Smaż około 2 minut z każdej strony lub – w razie potrzeby – chwilę dłużej. Możesz również podsmażyć przegrzebki układając je na boku, by mocniej zrumienić boczek. Boczek osłania przegrzebki i sprawia, że pozostają one soczyste, nawet jeśli nieco przetrzymasz je na patelni.
- Przełóż przegrzebki na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru wilgoci. Następnie, zdeglasuj patelnię – wlej wino, dodaj miód i wanilię; gotuj całość, aż sos ściemnieje, zgęstnieje i nabierze słodyczy.
- Na talerzach ułóż przegrzebki (po 4 sztuki na porcję), kiełki oraz dynię wraz z ananasem. Polej danie sosem i posyp pestkami granatu.
Przepis powstał we współpracy z właścicielem marki Jacob’s Creek.
Brzmi i prezentuje się cudnie, mam ochotę podać to w Święta. Eleganckie :)
Dzięki:-)
Jakie to było pyszne :o)
Magiczne zestawienie
Przegrzebki z wanilią, cudnie
Myślisz, że krewetki przyrządzone w ten sposób będą dobrym pomysłem?
Tak!
Danie mistrz
Czarujący pomysł
:-)