- 1 mały butternut (ok. 700 g)
- 60 g suszonej miechunki
- 60 g suszonych moreli
- garść świeżych listków mięty
- 1/3 fasolki tonki
- 1/2 łyżeczki sumaku
- porządna szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- porządna szczypta utartego w moździerzu lub mielonego kardamonu
- sól
- olej kokosowy do smażenia
Butternut duszony z miechunką i morelami.
Prosty przepis na dynię piżmową duszoną na patelni z dodatkiem miechunki, suszonych moreli, przypraw i świeżej mięty.
To jeszcze jedna wersja przepisu na duszoną na patelni dynię piżmową (butternut).
Sprawdź też:
Przepis na dynię z kakao i cynamonem
Dynia korzenna i dynia na ostro (2 przepisy)
Dynia z ryżem i kiełbasą
Korzenna dynia z pestkami dyni
i szereg innych fajnych przepisów na dynię – ZOBACZ
Jako dodatku użyłem suszonej miechunki (jagody inkaskiej), którą uwielbiam i mógłbym dodawać właściwie do wszystkiego oraz suszonych niesiarkowanych moreli. Tym razem udało mi się zdobyć polskie suszone morele (ZOBACZ – to te bardziej suche), nieco mniejsze i bardziej kwaśne niż powszechnie dostępne morele niesiarkowane, ale w razie potrzeby możesz użyć oczywiście takich, jakie masz pod ręką.
Kilka minut na przykrytej pokrywką patelni sprawia, że owoce miękną i nabierają wspaniałego słodko-kwaśnego smaku.
Dojrzała dynia z dodatkiem owoców jest dla mnie wystarczająco smaczna i słodka, ale jeśli wolisz nieco słodszy smak, możesz użyć miodu albo np. syropu z daktyli (ok. 1-2 łyżek).
PRZEPIS:
- Wydrąż z dyni miąższ z pestkami i pokrój ją w niewielką kostkę, mniej więcej równej wielkości. Młodej dyni z początku sezonu nie musisz obierać ze skórki. Dynie starsze lub z brzydszą skórką obierz ze skóry przed pokrojeniem na kawałki.
- Na dobrze rozgrzaną głęboką patelnię wlej trochę oleju i wrzuć dynię.
- Wymieszaj dynię tak, by kawałki dobrze pokryły się tłuszczem. Dodaj sól, startą na małej tarce tonkę i gałkę muszkatołową, kardamon i sumak, po czym ponownie wymieszaj. Przykryj patelnię pokrywką i duś dynię ok. 8 minut. W tym czasie raz wymieszaj dynię.
- Dodaj miechunkę i morele (małe sztuki moreli w całości, większe przekrój na połówki). Wymieszaj, przykryj i duś dynię do miękkości (ok. 8-10 minut). W tym czasie raz wymieszaj dynię.
- Gotową dynię zdejmij z ognia, dodaj porwaną na kawałki miętę, wymieszaj i podawaj.
Smacznego!
1. Też bardzo lubię miechunkę :-)
2. Jeśli nie tonka to… ?
:-) gałka muszkatołowa i szczypta wanilii
Jaka piękna taca